Повече от една четвърт от 1675-те компании, които притежават или

...
Повече от една четвърт от 1675-те компании, които притежават или
Коментари Харесай

23 държави и региони със собствено управление се отказват от въглищата

Повече от една четвърт от 1675-те компании, които имат или развиват електроцентрали на въглища, от 2010 година насам напълно са напуснали бизнеса с въглища, съгласно ново изследване на CoalSwarm и „ Грийнпийс “. Това се равнява на близо 370 огромни електроцентрали, работещи с въглища. Размерът на излезлите вложения е равностоен на съвсем половин милиард щатски $ в активи (ликвидирани или неразвити)*.

Макар че на доста производители на електрическа енергия се случва да минават през такова бързо преустрояване, проучването демонстрира също по този начин, че общо 23 страни, райони и градове към този момент поетапно преустановят работата на електроцентрали, захранвани с въглища, или са си сложили такава цел до 2030 година

„ Преди 2014 година, нито една огромна страна или щат не се беше отказала изцяло от въглищата “, съобщи Лаури Миливирта, анализатор в областта на енергетиката от офиса на „ Грийнпийс “ в Източна Азия. „ Това, на което сме очевидци в този момент, е началото на подробен обзор на нашата енергийна система –процес, който може да се оправи с изменението на климата и замърсяването на въздуха. Сега държавните управления би трябвало да ускорят прекосяването към 100% сила от възобновими източници и да обезпечат обективен преход за служащите и общностите, наранени от намаляването на въгледобивната индустрия. “

До този миг шест страни, щати, провинции или градове изцяло са прекратили зависимостта си от въглищата от 2014 година насам, а други 17 оповестиха последователно прекратяване на този бранш в енергетиката до 2030 година или по-рано. Три стопански системи от групата на Г-7, както и общо 8 държави-членки на Европейски Съюз, са взели решение да преустановят работата на топло и електроцентрали на въглища на териториите си. Нидерландия е най-новото попълнение в листата, откакто този месец разгласи решението си да приключи работата на централите си на въглища до 2030 година Индонезия, която е третият по величина строител на нови електроцентрали за въглища след Индия и Китай през последните години, също съобщи, че няма да прибавя повече въглищни планове в главната си мрежа.
„ Глобалните вложения във въглища вървят стремително надолу вследствие на трагичния спад на нови планове в Китай и Индия, като от ден на ден пари се насочват към по-евтини възобновими енергийни източници “, сподели Миливирта.

Списъкът на местата, които се отхвърлят от въглищата, включва столиците на Китай и Индия. Двете страни фрапантно ограничиха вложенията в нови въглищни централи в отговор на терзания за изхабените запаси в резултат на свръхкапацитета от въглищната електрическа енергия и намаляването на потреблението, общественото неодобрение от мощното замърсяване на въздуха, както и поставените амбициозни цели за възобновима сила.
„ Рекордни количества въглищни мощности бяха затворени през последните две години, а възходящият брой политики за преустановяване на производството значи, че наклонността ще се форсира. Подобряването на конкурентоспособността на възобновимата сила, неприятната икономическа целенасоченост на въглищата, проблемите със замърсяването на въздуха и напъните за справяне с изменението на климата изиграха основна роля в ускореното излизане от зависимостта от въглищата “, споделя Кристин Шиърър, старши откривател в CoalSwarm, който следи  въглищните централи по целия свят.

„ Въпреки, че напредъкът в прекратяването на зависимостта ни от въглища е по-бърз от предстоящото, само че непълен. Спазването на задачите по Парижкото съглашение изисква всички страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) да затворят своите централи, работещи на въглища, до 2030 година Крайно време е другите страни, изключително Германия, Япония и Югоизточна Азия, да последват този образец “, сподели Шиърър.
Въпреки изявленията на президента Тръмп за възобновяване на въгледобивната индустрия, решенията за прекъсване на въглищни централи в Съединените щати не престават и през 2017 година със същия ритъм, както през миналата година - 54 съоръжения афишират затваряне. Общият им потенциал на произвеждане е еднакъв на цялата мощ от въглищни централи в Испания.

„ На много места, като Белгия, някои щати в Съединени американски щати и Шотландия, фирмите са тези, които вземат решение да затворят своите въглищни централи. Резултатът е страни и райони, които са свободни от въглищата. В Съединени американски щати напредъкът продължава на локално ниво, макар администрацията на Тръмп “, сподели Миливирта.

Калифорния, най-голямата локална стопанска система в Съединени американски щати, към този момент не е въглища и интензивно упорства прилежащите ѝ щати също да понижат въглищата. Масачузетс би трябвало да затвори последната си електроцентрала на въглища през тази година, а пет други щати - Кънектикът, Хавай, Ню Йорк, Орегон и Вашингтон - да разгласят период за поетапно прекъсване.

* Най-често срещаните въглищни блокове са с мощ от 500 MW, или 0,5 GW, като множеството електроцентрали имат два или повече такива блока. Въз основа на блок с подобен размер, това съставлява 736 такива блока или почти 368 централи.
От 1675-те компании, които имат електроцентрали, работещи с въглища, или развиват планове за електроцентрали на въглища от 2010 година насам, 448 компании излязоха изцяло от бизнеса с въглища. Прогнозната стойност на електроцентралите, захранвани с въглища, които са отсрочени или анулирани от тези компании от 2010 година насам, е 432 милиарда щатски $ (на базата на районно претеглена световна междинна стойност от 1172 щ.д. за kW за ново строителство на електроцентрали на въглища).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР