Повече от един тон люспи от застрашен панголин, конфискувани в Тайланд

...
Тайландските власти казват, че са конфискували повече от тон люспи
Коментари Харесай

Тайландските власти казват, че са конфискували повече от тон люспи от панголин на стойност над 50 милиона бата (1,4 милиона долара), които се смята, че са били изпратени от страната през сухопътна граница

От Associated Press, 17 август 2023 г., 6:50 ч. Лаос, каза тайландската полиция на пресконференция в Банкок в четвъртък.

Двама заподозрени мъже, които са били на камион с кантара, са арестувани и обвинени в незаконно притежание на трупове на защитени животни, според Арияпол Синсорн, заместник-началник на природните ресурси и престъпленията в околната среда дивизия. Двамата мъже са признали за обвиненията, каза той.

Люспите на панголин, чиято приблизителна цена е около 40 000 бата ($1129) за килограм, се подозират, че са е докаран от Малайзия в Тайланд, за да бъде транспортиран до Лаос. Оттам очевидно е бил предназначен за продажба на клиенти в Китай, каза Камнуан Чан-анан, регионален заместник-началник на отдела за екологични престъпления. Той каза, че се провежда допълнително разследване, за да се определи маршрутът на транспортиране.

Везните, показани по време на пресконференцията в Банкок в четвъртък, са били изсушени и поставени в тор чували с китайски йероглифи и различни номера. Властите казаха, че подозират, че числата се използват за маркиране на качеството на люспите.

Смята се, че количеството люспи идва от най-малко 3000-4000 мъртви панголини, Служител за защита на дивата природа Prasert Sonsatahpornkul каза, добавяйки, че везните ще бъдат тествани, за да се установи видът на панголините.

Панголините са застрашени и е незаконно да се търгуват с тях. Люспите на животните се използват в традиционната китайска медицина и съдържат кератин, протеин, открит и в рога на носорог, въпреки че няма научно доказателство, че те осигуряват някаква медицинска стойност. Месото от панголини се счита за деликатес във Виетнам и някои части на Китай.

Търсенето на люспи и месо от панголини доведе до необуздано бракониерство, което унищожава населението в цяла Азия.

През 2017 г. властите разкриха две големи операции, които успешно разбиха около три тона люспи на панголини и повече от 100 живи панголини в Тайланд.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР