Повече от два месеца в Молдова продължават протести. Според опозицията

...
Повече от два месеца в Молдова продължават протести. Според опозицията
Коментари Харесай

“Хората са отчаяни”. В Молдова създадоха паралелно правителство

Повече от два месеца в Молдова не престават митинги. Според опозицията в тях вземат участие към 100 хиляди души. За република с население от 2,6 милиона това е доста. Хората упорстват да се сформира държавно управление на националното единение, а президентът Мая Санду да се даде на арбитражен съд. Ще се стигне ли до държавен прелом?

Долу узурпатора! ”

Миналия уикенд на протест в Кишинев бяха основани национално държавно управление, национален арбитражен съд и национален щит. Целта е да се отбрани Молдова от узурпацията на властта, изясняват опозиционерите.

В случай на вакуум на властта националната власт ще обезпечи конституционния ред, ще провежда предварителни парламентарни и президентски избори, ще създаде стратегия за излизане от икономическата рецесия и ще откри разговор с управляващите на локално равнище и със стратегически сътрудници в чужбина. Народният арбитражен съд ще проверява злоупотребите на екипа на Санду и по-късно ще постанови присъда в сходство с Наказателния кодекс на Молдова. Народният щит няма да разреши Молдова да бъде въвлечена в спора сред Русия и Украйна и ще резервира неутралитета на републиката.

Хората са възмутени от внезапното повишаване. По публични данни инфлацията е надхвърлила 33%, по неофициални данни е доближила 40. Виновни за това са президентът, държавното управление и партията " Действие и взаимност ", която има болшинство в Народното събрание.

Дину Цуркану, ръководител на региона Орхей, показва, че заради антируската външна политика фермерите няма къде да продават продукцията си. Развиващият се с десетилетия пазар е погубен и няма опция. Молдовските аграрни производители не са конкурентоспособни в Европейския съюз.

Вицепремиерът Андрей Спину предизвести за дефицит на електрическа енергия. Предприемачите бяха посъветвани да изключат рекламата и декоративното осветяване, да употребяват самостоятелни генератори.

Есенен маратон

Властите настояват, че едвам към 3500 души са излезли на улицата в Кишинев. Възразяват: единствено чиновниците по сигурността са били доста повече. Изглежда, че всички молдовски служители на реда са били изтеглени в центъра на столицата.

Според Марина Таубер, народен представител от партията “Шор ”, към 90 000 души са протестирали на 23 октомври. Още към 20 хиляди не съумели да стигнат до Кишинев - превозът им бил арестуван от полицията, прибавя различен представител на “Шор ” Вадим Фотеску. Цял ден из столицата се разхождаха колони с надписи „ Долу Мая Санду! “, „ Мая, махни се от страната “, „ Долу бедността! “. Вечерта до Главната прокуратура беше разпънат палатков лагер.

И Санду, като че ли нищо не се е случило, посети селскостопанския панаир, който беше навреме проведен, с цел да отклони вниманието от митингите. В центъра на града бяха разпънати няколко шатри с селскостопанска продукция, като в това време блокираха пътя за протестиращите.

Полицията този път не се престара - задържа едвам 33 души. Но неотдавнашното заличаване на два опозиционни лагера беше наказано от “Амнести Интернешънъл.

Потискане на потисниците

Санду твърди, че прави всичко вярно и се твърди, че проведени незаконни групи се пробват да завземат властта, които съгласно нея работят по заповед от Москва. Един от причините: ръководителят на партията “Шор ”, предприемачът и политик Илън Шор, се укрива от няколко години - съдът го призна за отговорен в заграбване на милиард $ от банковата система на страната (общата вреда е 12 % от БВП).

Молдовският политически анализатор Игор Тулянцев акцентира " националните " и " политическите " аспекти на митингите. " Населението е извънредно недоволно от Санду. Хората са доведени до обезсърчение от високите цени, безработицата, миграцията и други проблеми. Властите дадоха обещание положителни времена, само че резултатът беше по-нататъшно заличаване на републиката ", твърди специалистът. " За страдание, тези политически сили, които в предишното взеха решение да се възползват от националното неодобрение, са се дискредитирали повече от един път ”, добавя специалистът.

Партията на социалистите на някогашния президент Игор Додон на практика не разяснява тези събития. Те се пробват да се трансфорат в " градивна съпротива " при Санду, счита Тулянцев.

Молдовският политолог Дмитрий Кисеев счита, че нищо не заплашва ръководещия хайлайф на Молдова в обозримо бъдеще. Властите обаче нямат проект за превъзмогване на икономическата рецесия. И ситуацията ще се утежнява. Най-вероятно през зимата цените на електрическата енергия ще се покачат толкоз доста, че даже повече или по-малко заможните жители ще бъдат възмутени.

" Обикновено митингите в Молдова събират до 10 хиляди души. Сега има доста повече и ще се усилват. Партията на Шор повдига хора в цялата страна. Санду реагира на това съвсем с насмешка, само че това демонстрира безсилието ѝ. Не се е появявала от месеци в ефирен ефир, тя просто няма положителни вести ", акцентира Кисеев.

Експертите са уверени, че опозицията няма да успее да се отърве от Санду без поддръжката на Европейския съюз и Съединени американски щати. Президентът обаче няма запас да смаже митингите или да отстрани идеята им. Ако се появят нови ярки политически водачи, промяната на властта е изцяло допустима.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР