Повече от 800 000 души може да избягат от Судан

...
Повече от 800 000 души може да избягат от Судан
Коментари Харесай

ООН: Повече от 800 000 души може да избягат от Судан

Повече от 800 000 души може да избягат от Судан поради  продължаващите там конфликти сред съперничещи военни фракции. За това предизвести в понеделник помощник-върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Рауф Мазу, представен от " Ройтерс ".

" В консултация с всички заинтригувани държавни управления и сътрудници стигнахме до планувания брой от 815 000 души, които може да избягат в седемте прилежащи страни " , сподели Мазу на брифинг на страните членки в Женева.

Броят включва към 580 000 суданци , до момента в който останалите са бежанци, живеещи краткотрайно в страната.
 Кръвопролитията в Судан не престават макар примирието
Кръвопролитията в Судан не престават макар примирието

Войващите сили взаимно се упрекват в нови нарушавания на контрактуваното преустановяване на огъня

Припомняме, че кръвопролитията в Судан не престават.

Враждуващите военни сили си насочиха взаимни обвинявания в нови нарушавания на постигнатото помирение в смъртоносния спор, който продължава трета седмица и няма изгледи да утихне.

Стотици хора бяха убити, а хиляди - ранени, откогато дълго тлеещата битка за власт сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка прерасна във война на 15 април.

Насилието обхвана столицата Хартум и западния район Дарфур макар многочислените обещания за преустановяване на огъня.

По данни на здравното министерство минимум 528 души са убити, а 4599 са ранени. Организация на обединените нации също заяви за сходен брой починали, само че счита, че действителният брой е доста по-висок.

Боевете тласнаха Судан към революция, която провали прехода към определяне на демократично държавно управление и прогони десетки хиляди хора в прилежащи страни.

Лидерът на армията военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан съобщи, че в никакъв случай няма да договаря с началника на Силите за бърза поддръжка военачалник Мохамед Хамдан Дагало, който от своя страна акцентира, че е подготвен на договаряния едвам откакто армията приключи военните дейности.
 Удължават примирието в Судан със 72 часа
Удължават примирието в Судан със 72 часа

Предишното преустановяване на огъня - което беше всеобщо нарушено от двете страни - трябваше да изтече в полунощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР