Насилие в затвора в Еквадор: Десетки пазачи взети за заложници

...
Повече от 50 пазачи и седем полицаи са били взети
Коментари Харесай

Повече от 50 пазачи и седем полицаи са били взети за заложници в няколко затвора в Еквадор, според официални лица.

Две коли-бомби също избухнаха в столицата Кито, като и двете бяха насочени към властите на затворите в страната (SNAI).

Никой не е пострадал при бомбардировките и най-малко шестима души са арестувани.

Властите смятат, че поне един от инцидентите може да е отмъщение за полицейско претърсване за оръжия в един от най-големите затвори в страната.

Министърът на вътрешните работи на Еквадор Хуан Сапата каза, че властите предприемат действия, но не даде повече подробности.

"Загрижени сме за безопасността на нашите служители", каза г-н Сапата.

Часове по-рано бомба се насочи към сграда, която преди е била използвана от SNAI в Кито. Втората експлозия е била насочена към централата на агенцията.

Полицията каза, че по-късната атака е била извършена с помощта на превозно средство, което е било оборудвано с експлозиви.

Кметът на Кито Пабел Муньос каза, че е имало и експлозии на гранати в града през нощта.

Еквадор е изправен пред нарастващо насилие, свързано с банди за трафик на наркотици, което постави огромно напрежение върху недостатъчно ресурсната и пренаселена затворническа система.

Стотици затворници са били убити в смъртоносни битки в пренаселените затвори в Еквадор през последните години.

В сряда стотици полицаи и войници претърсиха оръжия и експлозиви в затвора Котопакси в южния град Латакунга като част от усилията за предотвратяване на по-нататъшно насилие.

„Мерките, които предприехме, особено в системата на затворите, предизвикаха бурни реакции от страна на престъпни организации, които се стремят да сплашат държавата“, каза президентът на Еквадор Гилермо ласо.

"Но ние сме твърди и няма да се върнем към целта за залавяне на опасни престъпници, разбиване на престъпни банди и умиротворяване на затворите в страната." p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР