Повече от 460 души бяха ранени в Каталуния, където днес

...
Повече от 460 души бяха ранени в Каталуния, където днес
Коментари Харесай

Сблъсъци и арести в деня на референдума в Каталуния, избирателната активност надхвърли 50%


Повече от 460 души бяха ранени в Каталуния, където през днешния ден се организира референдум за самостоятелност от Мадрид.

"Около 460 души бяха ранени в Каталуния", написа заяви кметът на Барселона Ада Колау в Туитър. "Като кмет на Барселона, желая неотложно преустановяване на полицейските дейности против беззащитни хора", добави градоначалникът.

От Министерството на здравеопазването прецизираха, че има един човек със сериозна контузия на окото, а по-голямата част от ранените са получили леки контузии. Сред тях са и най-малко 12 чиновници на реда. По време на конфликтите са арестувани и трима души. Сред тях е един невръстен, като обвиняванията са за непокорство на държавни чиновници.

Испанските медии оповестиха, че полицията в Барселона и употребила гумени патрони, с цел да разпръсне протестиращите. Поради това управляващите в Каталуния желаеха незабавната оставка на представителя на испанското държавно управление в района Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии. На конференция в Барселона представителят на локалното държавно управление Жорди Турул сподели: "Можем единствено да желаяме оставката му, тъй като той е директно виновен за държавната принуда против Каталуния".

Към средата на деня стана ясно, че изборната интензивност на референдума за самостоятелност в Каталуня е 50%.
 Сблъсъци и арести в деня на референдума в Каталуния Сблъсъци и арести в деня на референдума в Каталуния / БГНЕС
Полицаи конфискуваха материали, свързани с референдума, в цялата област. Има и затворени изборни секции. Министерството на вътрешните работи на Испания разгласява фотоси на иззети бюлетини и рекламни материали в Туитър, наричайки този плебисцит противозаконен. Само полицията на Каталуния (Mossos d'Esquadra) затвори общо 207 изборни секции в самостоятелния район, заяви вестник "Ла Вангуардия", базирайки се на лични източници.

На конференция районният министър председател Карлес Пучдемон съобщи, че потреблението на мощ от страна на Мадрид против Каталуния няма да спре хората от района. "Ясно е, че безотговорното потребление на мощ от страна на испанското държавно управление няма да спре каталунците. Насилието, палки, гумени патрони, експанзия... жестокостта на полицията вечно опозори кралството “, сподели той.

Самият водач даде своя глас на референдума за самостоятелност от Мадрид на друго от плануваното място. След като полицията обкръжи изборната секция в Херона, където трябваше да гласоподава в 09:30 часа локално време, той пусна бюлетина в друга секция в градчето Корнелия де Тери.

Правителство на Каталуния прикани интернационалната общественост да отдели особено внимание на обстановката в района, на фона на референдума за самостоятелност от Мадрид, сподели Жорди Турул. Той акцентира, че казусът е достигнал до европейско равнище.

"Това не е вътрешен испански проблем, това е проблем на ЕС", сподели представителят.

Преди минути стана ясно, че испанската прокуратура ще предприеме дейности против каталунската полиция (Mossos d'Esquadra), чиито чиновници не се подчиниха на заповедта да спрат отварянето на изборните секции за референдума за самостоятелност. Това заяви в. „ Ел Паис “. Според обявата, прокуратурата показва неодобрение от районните правоохранителни органи и твърди, че каталунската полиция „ съобщи доверието на съдиите и прокурорите, които имаха вяра, че напътствията ще бъдат следвани “.

Испанските служители на реда трябваше да затворят просветителните институции, където са поместени изборните секции, и да конфискуват всички материали, свързани с плебисцита. По-рано стана известно, че чиновниците на Mossos d'Esquadra не запечатват пространствата, които са евентуални изборни секции.

„ Продължаващият избор в Каталуния по въпроса за отделянето от Мадрид не е референдум “, съобщи представителят испанското държавно управление в района Енрик Мильо. Той прикани каталунските управляващи "да сложат завършек на този фарс". Според него, министър председателят на самостоятелния район Карлес Пучдемон и неговият кабинет са "отговорни за всичко, което се случва". "В техните ръце е да го спрат. Това, което се случва в Каталуния, в никакъв случай не е било референдум", добави Мильо.

Избирателните секции отвориха в 09:00 ч. локално време и ще работят до 20:00 ч. Право на глас в района с близо 7,5 милиона население имат повече от 5,3 милиона души. Каталунските управляващи дадоха обещание в деня да на вода да бъдат отворени към 2 300 изборни секции.
 Сблъсъци и арести в деня на референдума в Каталуния Сблъсъци и арести в деня на референдума в Каталуния / БГНЕС
[i]За провеждането на това гласоподаване, при започване на септември Народното събрание на автономията утвърди два закона. Първият основава правната основа за осъществяване на плебисцит, а вторият урежда излизането на Каталуния от състава на Испания.

Централното държавно управление се базира на конституцията и споделя, че част от популацията на Испания, т.е. каталунците, не могат да дефинират бъдещето на цялата страна. Основният закон на страната отбелязва, че референдум се назначава от краля по предложение на ръководителя на Народното събрание, авансово утвърден от Конгреса на депутатите. Отделна самостоятелна общественост не може да организира годен плебисцит без съглашение с Мадрид.

Прокуратурата на страната към този момент инструктира полицията да предприеме ограничения за попречване на референдума. Правоприлагащите органи са задължени да конфискуват рекламни материали, като към този момент бяха конфискувани над милион такива. Испанската организация за отбрана на данните предизвести също, че членовете на изборните комисии могат да бъдат санкционирани с от 40 000 до 300 000 евро.

Испанското държавно управление до последно подсигурява, че няма да има референдум. Министърът на образованието, културата и спорта и представител на държавното управление на Иниго Мендез де Виго сподели още, че виновните за организирането на плебисцита ще бъдат виновни пред закона. Прокуратурата към този момент подаде правосъдни искове против всички членове на районното държавно управление.[/i]

[i]И до момента в който малко хора могат да плануват същинското развиване на събитията в деня на референдума и по-късно, разнообразни локални партии оферират изцяло разнообразни версии. Партията "Кандидати за национално единство" упорства, че е належащо да се разгласи бракоразвод с Испания в границите на 48 часа след обобщаването на резултатите от плебисцита. Някои поддръжници на обединението "Заедно" имат вяра, че процесът ще отнеме шест месеца.

До последния ден преди референдума, Мадрид се опита да противодейства на Барселона, като употребява всички вероятни ограничения, с цел да спре гласуването. В събота испанската гражданска армия блокира Центъра за телекомуникации и осведомителни технологии на каталунските управляващи, който дава отговор за провеждането на референдума и преброяването на гласовете. Бяха запечатани и над 1 300 изборни секции. Каталунските управляващи оповестиха, че тези дейности са "още едно доказателство за невижданото противоречие в опитите на държавното управление да ползва репресивни ограничения, тъй че референдумът да не се състои “.

"Гражданите могат да бъдат спокойни, че на следващия ден ще гласоподават и резултатите от рефрендума няма да бъдат компрометирани “, съобщи представителят на районното държавно управление Жорди Турул.

Каталуния – богат район на Испания с население от 7,5 млн. души със собствен личен език и традиции, отдавна упорства за повече автономност. В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат утвърждение от централното испанско държавно управление да проведат референдум за самостоятелност, сходен на този в Шотландия през 2014 година

Според най-новото допитване, самостоятелност желаят 41% от жителите на самостоятелната област, а 49 на 100 са срещу. За провеждането на референдума обаче се афишират 80% от жителите, въпреки някои да считат, че то би трябвало да е в съгласие с централната власт в Мадрид. [/i] /БГНЕС, ТАСС, Агенция Франс Прес
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР