Повече от 24 часа полицията безрезултатно издирва двамата престъпници, избягали

...
Повече от 24 часа полицията безрезултатно издирва двамата престъпници, избягали
Коментари Харесай

Съкилийник на бегълците описа стъпка по стъпка как са духнали Пелов и Колев, бягството било готвено още от 2016 година

Повече от 24 часа полицията безуспешно търси двамата нарушители, избягали от Централния софийски затвор.В сряда Владимир Пелов и Радослав Колев са оповестени за интернационално търсене. Под засилена защита са границите, ходовете и изходите на автомагистралите. Данни, че те са подготвяли бягство, Министерство на вътрешните работи е имало още преди година, написа Нова телевизия.

Разпитани са десетки хора. В сряда по обед беше арестуван и синът на единия от бегълците - Владимир Стефанов.
Няколко часа по-късно стана ясно, че поради бягството с постовете си се простят краткотрайно преназначеният на длъжността основен шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ Свилен Цветанов и началникът на пандиза в София Петър Кръстев. Оставките им бяха поискани от правосъдния министър Цецка Цачева, подадени от длъжностните лица и незабавно признати.
Бягството на рисковите нарушители беше осъществено в ранния следобяд във вторник - в деня за приемане на колета в пандиза.
Рецидивистите Радослав Колев и Владимир Пелов чакат ред. Но се оказват въоръжени. Единият с нож, другият с револвер. Пребиват служителя, който ревизира пратките, споделя съкилийник на един от бегълците. Думите му удостоверяват и от Министерство на вътрешните работи.
„ Нокаутираха този първо, цивилния. Насочи му револвер към главата. Ритна го с коляно. Онзи се срути”, споделя очевидецът.

След това бегълците обезвреждат двама от надзирателите. И стрелят против постовия на основния вход.„ Той го отваря с бутон, тъй като умира от боязън. Те са страхливи. И го видях Пелов по какъв начин тичаше на бариерата и му правеше на Ради по-бързо с ръка да минава. И просто им виждаш гърбовете”, сподели още очевидецът.
Чистачка в пандиза се пробва да предотврати бягството.
„ Те пред входа стреляха, а като потеглиха да бягат, аз тогава потеглих по тях. Виках за какво стрелят по индивида. За да реагират други хора, да може да видят нещо. Защото аа, в страха си, нищо съвсем не видях. Казаха ми да се махам. А колата не я видях, тъй като те бяха застанали до някаква кола, само че аз към този момент от нерешителност нищо не видях”, описа хигиенистката пред NOVA.
Бягството трае по-малко от минута. Освен чистачката, стрелбата вижда и един от обществените служащи в пандиза. Той също се пробва да спре Колев и Пелов. Отвръщат му с патрон, без да го ранят.
„ Тогава излетя дежурният офицер, със 7-8 индивида, но то към този момент всичко беше завършено. Пред 11 индивида става това нещо”, описа един от пандизчиите.
Владимир Пелов възнамерявал бягството още през 2016 година Държал оръжието си в килията. Кога е импортирано и от кого, към момента не е ясно.
„ Това оръжие се вкарва единствено посредством човек. Този прекрасен револвер, който видяхте, е военен, не е някаква играчка”, разяснява един от лишените от независимост. И добави, че револверът и ножът, с които са били въоръжени бегълците, не са открити в килиите им, тъй като „ има хора, на които се прави мним тараш”.
До 2016 година Пелов работел в цеха за металообработване, а съучастникът му Радослав Колев - в кухнята. Предполага се, че оттова се е снабдил с ножа, употребен по време на бягството.
И двамата бегълци били в общи отделения, а не в единични килии, които са планувани за изключително рисковите нарушители.
Издирването продължава. Търсят се очевидци и записи от охранителни камери.
В полицията в Ботевград цяла нощ продължиха разпитите на околните на Пелов. Синът му беше арестуван по съмнение в съучастие.
Той, както и майката на избягалия пандизчия, бяха извикани на разпит в сряда, в 18 часа вечерта.
Разпитът на майката е завършил относително бързо, само че синът е прекарал в районното ръководство близо 15 часа. След това той беше откаран под ескорт към София, с цел да се ревизира дали има нещо общо с бягството.
Криминалният психолог Росен Йорданов познава майката на Владимир Пелов от предходното му задържане през 2016 година Тогава той се укрива в къща на собствен родственик във вилната зона на Ботевград. А полицията го търси към две седмици. Психологът твърди, че за залавянето му оказва помощ точно майка му.
Екип на NOVA oпита да откри майката на Пелов, само че безрезултатно. Пред камерата обаче застана брачната половинка на брат му. Тя съобщи, че фамилията й не поддържа връзка с беглеца.
Всички близки и съседи са единомислещи в едно - Владимир Пелов е образован.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР