Повече от 200 шивачки бяха оставени без заплати от предприятие

...
Повече от 200 шивачки бяха оставени без заплати от предприятие
Коментари Харесай

Шивачки оставени без заплати


Повече от 200 шивачки бяха оставени без заплати от дружество в град Раковски.

Днес те излязоха на митинг. С тях се срещна националният омбудсман Мая Манолова, тече и инспекция на Главна ревизия по труда.

Става въпрос за компанията "Тренд модерно текстил " ЕООД. Управлява я италианският жител Кристоф Ниц. По данни от фирмените регистри капиталът ѝ е 1 300 000 лв.. Собственост е на едноименно австрийско сдружение, което е поискало от български съд оповестяването на компанията във банкрут.

Сигналът за забавените хонорари постъпил в дирекция „ Инспекция по труда “ в Пловдив на 12 април, а административното произвеждане е намерено на идващия ден.



Заплатите за март трябвало да бъдат платени до 15 април, само че това не се е случило, посочила инспекцията. Инспекторите са връчили призовка на представител на работодателя, който до през днешния ден трябваше да даде в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на парите. Това не се е случило, а оправданието било, че шефът е в отпуск по болест.

Инспекцията продължава дейностите си за осъществяване на закона и погашение на дължимите суми, както и търсене на административнонаказателна отговорност, твърдят от ГИТ.

Работодателят е внесъл молба за разкриване на произвеждане за оповестяване в неплатежоспособност в Окръжния съд в Пловдив ден преди подаването на сигнала от шивачките – на 11 април.

Ако съдът излезе с решение за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност, служащите и чиновниците ще имат право да се извърнат към Фонда за обезпечени вземания за погашение на неизплатени от работодателя трудови хонорари и компенсации.



Днес омбудсманът Мая Манолова се срещна с повече от 200-та работещи в предприятието, намиращо се в индустриалната зона "Раковски ".

„ Работниците не би следвало да се съгласяват на преустановяване на трудовите им правни отношения по взаимно единодушие , тъй като това ще ги лиши от опцията в оптимално дълъг период да получават обезщетение за безработица от Бюрото по труда, от една страна, а от друга ще сътвори проблем при приемането на парите от Фонда за обезпечени вземания на служащи при банкрут на предприятия, тъй като там има условия “, безапелационна бе Манолова.

Благодарение на инициирани от нея законови промени съществуват механизми, посредством които чиновниците могат да си получат заработените хонорари, само че това не може да стане неотложно, а в границите на два до три месеца, тъй като действителното преустановяване на трудовите правни отношения ще стартира след 1 май.

Омбудсманът предизвести чиновниците да не подписват бланката , подадена им от работодателя, тъй като не е в техен интерес - по този метод те ще заявят предпочитание за преустановяване на трудовия си контракт по взаимно единодушие, а сега тече 15-дневен престой по виновност на работодателя. Така шивачките ще имат право на две заплати - за месеците март и април плюс компенсации и ексклузивен труд от 20 до 60 ч. на човек. Манолова пресметна, че това са почти към 320 000 лева

По информация на омбудсмана подаденото заявление за произвеждане по неплатежоспособност е сбъркано и би трябвало да бъде поправено.

Производство по неплатежоспособност е значимо, защото единствено при започването му служащите ще могат да получат дължимите си заплати от Фонда за гарантиране на вземания.

Манолова даде обещание подпомагане на работничките за разсрочване на техните заеми пред банковите институции, от което ползата на банките не би се нарушил./ offnews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР