Повече от 200 изтъкнати журналисти и медийни експерти от 100

...
Повече от 200 изтъкнати журналисти и медийни експерти от 100
Коментари Харесай

Журналисти от цял свят участват в конгрес, организиран от БТА

Повече от 200 изтъкнати публицисти и медийни специалисти от 100 страни дойдоха в България за 6-ия свтовен конгрес на осведомителните организации, проведен от Българската телеграфна организация и Световния съвет на осведомителните организации. Той се организира в Националния замък на културата и е под мотото е " Бъдещето на новините ".

Новинарските организации към момента са кръвоносната система на интернационалния новинарски поток - това съобщи изпълнителният шеф на немската осведомителна организация ДПА особено за Българска национална телевизия. В основата е съдействието. Участниците в конгреса на осведомителните организации в София се сплотиха към концепцията, че би трябвало да пазят независимостта си.

В поддръжка на това е и констатацията на президента Радев, а точно: през днешния ден бързината взе превес над достоверността.

Да разпознаеш достоверното от манипулативното, да не се удавиш в морето от информация и да търсиш новините без неистини, без фалш - сложна задача. Изявени публицисти от огромните международни осведомителни организации разискаха по какъв начин да запазят статута на организациите като по-надеждния източник на информация.
Клайв Маршал - ръководител на Световния конгрес на новинарските организации: Един материал може да бъде избран като подправени вести, когато съдържа тенденциозна дезинформация. Целта на тези материали е да подкопае имиджа на хора, организации или цели държавни управления. Петер Кропш - изпълнителен шеф на ДПА: Работата на политиците е да изричат мнение, изказвания и ролята на медията е това да се сложи в подтекста, да предаваме мнението им, само че и да демонстрираме и другата страна, тъй че хората да могат да добият визия за 360-градусова картина на обстоятелствата.
Време за среща, диалог, за сверяване на часовниците - това е Шестият международен конгрес на осведомителните организации съгласно генереалния шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев.
Максим Минчев - общоприет шеф на Българска телеграфна агенция: Информационната публицистика е един от последните бастиони на същинските, тестваните, достоверните вести. Затова тя се нуждае от източници на ентусиазъм, толкоз колкото от източниците на финансиране.Румен Радев - президент на България: Растящите финансови проблеми пред професионалните организации и медии водят до политически и стопански зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти. Днес истината постоянно се дави в море от подправени вести.  © БГНЕС
А бъдещето на новините зависи и от самите медии.
Расмус Нилсен - шеф на Института за проучване на публицистиката на Ройтерс: Новинарските организации ще станат доста по-важни като се грижат за професионалните публицисти, тъй че хората в нюзрумите в малките екрани, във вестниците и тези в уебсайтовете да се концентрират върху повече авторски материали, по-стойностна публицистика.
Какви са новите източници на доходи и по какъв начин да продължи битката с подправените вести - отговорите на тези въпроси ще търсят и на следващия ден публицистите от близо 100 страни.

И една доста добра вест - международните осведомителни организации от ден на ден усилват размера на образните си вести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР