Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си
Коментари Харесай

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си от превръщането на някогашната византийска черква в Истанбул в  джамия, оповестява " Катимерини ".

Той даде обещание да повдигне въпроса пред турския президент Реджеп Ердоган по време на визитата му в Анкара идващия понеделник.

Той направи изказването по време на срещата си с президента Катерина Сакеларопулу.

" Превръщането на манастира Хора в джамия изпраща отрицателно послание; това е монумент на културното завещание. Когато се стремим към положителни връзки, би трябвало да почитаме общите полезности ", сподели президентът. 

Решението на турските управляващи " съставлява предизвикателство към интернационалната общественост, изкривява и оскърбява нейния темперамент като обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО ", разгласи гръцкото външно министерство.
 Турция публично разгласи още една някогашна черква от византийската ера за джамия
Турция публично разгласи още една някогашна черква от византийската ера за джамия

Решението е на Ердоган

Припомняме, че Ердоган публично откри някогашна византийска черква в Истанбул като джамия в понеделник, четири години откакто държавното управление му я дефинира за мюсюлмански молитвен дом, макар рецензиите от страна на прилежаща Гърция.

Турция публично трансформира църквата " Свети Спасител " в Хора, известна като Карие на турски език, в джамия през 2020 година, скоро откакто по сходен метод трансформира забележителната в мюсюлмански молитвен дом .

И двете преобразувания провокираха похвали от страна на вярващите мюсюлмани, само че и рецензии от страна на Гърция и други страни, които упорстваха Турция да отбрани значимите монументи от византийската епох а. И двата паметника са включени в листата на международното културно завещание на Организация на обединените нации.

, а по-късно епохи наред - джамия, Хора е функционирала като музей в продължение на десетилетия , преди да бъде превърната в джамия. Официалното разкриване на Хора като джамия обаче се забавя, защото структурата е подложена на реституция.

В понеделник Ердоган отдалечено ръководеше церемонията по откриването на Хора - както и на други неотдавна реставрирани структури - от конферентна зала в дворцовия си комплекс в Анкара.

" Нека това донесе шанс " , сподели Ердоган по време на събитието, излъчено по малкия екран.

Църквата, ситуирана наоколо до античните градски стени на Истанбул, е известна със комплицираните си мозайки и стенописи. Тя датира от IV в., макар че постройката придобива настоящия си тип през XI-XII в.

По време на османското господство постройката е служила за джамия, а през 1945 година е превърната в музей .

Гърция разкритикува решението на турското държавно управление да я трансформира още веднъж в джамия, обвинявайки Анкара, че " оскърбява характера " на различен обект на международното завещание.

Решенията за превръщането на " Света София " и " Хора " още веднъж в джамии се преглеждат като стъпки, ориентирани към подсилване на консервативната и религиозна поддръжка на ръководещата партия на Ердоган в изискванията на стопански спад.

През 2020 година Ердоган се причисли към стотици поклонници за първата мюсюлманска молитва в " Света София " от 86 години насам, като загърби интернационалните рецензии и апелите паметникът да бъде непокътнат като музей. До 350 000 души взеха присъединяване в молитвите отвън храма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР