Повече от 20 страни, начело с Япония, се съгласиха да

...
Повече от 20 страни, начело с Япония, се съгласиха да
Коментари Харесай

Над 20 страни ще увеличат производството на водород с ниски емисии до 2030 година

Повече от 20 страни, отпред с Япония, се съгласиха да усилят производството на водород с ниски излъчвания до най-малко 90 милиона тона годишно до 2030 година. Към момента тоновете са 1 милион. Новината пристигна от японското министерство на промишлеността и представена от Reuters.

Споразумението сред страните, измежду които Съединените щати, Австралия и Германия, беше реализирано на среща за водородната енергетика в Токио.
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ще построява фотоволтаичен парк за произвеждане на " зелен " водород

Цялата инвестиция е за над 100 милиона лв.

Много страни, в това число бедната на запаси Япония, са изправени пред исторически риск за енергийната сигурност след нахлуването на Москва в Украйна и със опасността от спиране на доставките на газ в миг, когато международното предложение е лимитирано и спот цените са доста високи.

Синият водород се създава от природен газ, само че нездравословните излъчвания се отстраняват посредством хващане и предпазване на издадения въглерод. Зеленият водород пък се извлича от водата благодарение на електролиза, захранвана от възобновима сила.

Водородът се преглежда като бъдещото зелено гориво и като ключ към декарбонизирането на стоманодобивната и химическата промишлености, които сега разчитат на въглища, газ и петрол, които са огромни замърсители. Водородът е и инструмент за реализиране на климатичните цели. Той е от основно значение и за постигането на нулеви чисти излъчвания до 2050 година.
 Очерта се съдействие на България и Германия за произвеждане на
Очерта се съдействие на България и Германия за произвеждане на " зелен " водород

Обсъдена е реализацията на план за 15 милиарда евро в комплекса " Марица Изток "

Глобалната цел за произвеждане на 90 милиона тона наследник и зелен водород годишно до 2030 година е малко под избраните от Международната организация по енергетика (МАЕ) 95 милиона тона, които тя пресмята, че ще са нужни за постигането на чисти нулеви излъчвания до 2050 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР