Повече от 1000 места са включени в престижния списък на

...
Повече от 1000 места са включени в престижния списък на
Коментари Харесай

Най-красивите обекти на световното наследство на ЮНЕСКО

Повече от 1000 места са включени в влиятелния лист на обектите на международното културно завещание на ЮНЕСКО - лист на местата, които се считат за извънредно скъпи за човечеството по културни или естествени аргументи. Списъкът включва всичко от европейски градове до тропически острови, американски национални паркове до африкански църкви и застрашени чудеса, изложени на риск от изгубване. Ето нашите оферти за едни от най-зашеметяващи обекта на международното завещание на ЮНЕСКО.

 

Ангкор Ват, Камбоджа

Археологическият парк " Ангкор " включва 12 съществени храма и десетки по-малки постройки, само че най-големият и най-съществен храм - Ангкор Ват от 12-и век - е звездата поради съкровищницата си от творби на изкуството и големия си размер: повърхност от близо 99 000 акра, в това число горите.

 

Произведения на Антони Гауди, Испания

 



Антонио Гауди може и да не е роден в Барселона (всъщност е от Реус, на към час и половина път), само че неговите здания слагат града на картата: неземните кули на Саграда Фамилия, цветните мозайки в парка Гюел и импресионистичните цветя в Каса Батло (на снимката).

 

Баган, Мианмар

 



Едно от най-разпознаваемите свещени места на земята, Баган, предлага извънреден набор от будистки творби на изкуството и архитектурата, в това число храмове, манастири, стенописи и статуи. Не забравяйте да посетите пагодата Швесандау (един от най-известните от над 2000 непокътнати антични храмове и светилища), с цел да се насладите на гледката на залеза.

Национален парк Бвинди Импенетрибъл, Уганда

 



Едно от най-хубавите места в света за разходки с горили, националният парк Бвинди Импенетрибъл, заема 124 квадратни благи в югозападната част на Уганда. Както подсказва името, да се провреш през заплетения подраст и гъстите корони на дърветата в парка не е лесна работа - само че ще се почувстваш по този начин, като че ли имаш джунглата съвсем сама за себе си.

 

Будапеща (Дунавски брегове), Унгария

 



Централната част на Будапеща илюстрира огромни интервали от унгарската история посредством зашеметяваща архитектура, включваща шедьоври като Парламента (на снимката), Операта, Унгарската академия на науките и Пазарната зала.

Канадски паркове в Скалистите планини, Канада

 



Канадските паркове на Скалистите планини, състоящи се от националните паркове Банф, Джаспър, Кутенай и Йохо, са както доказателство за живописната хубост на страната, по този начин и за нейното екологично значение (тук ще откриете някои значими залежи на вкаменелости). На повърхност от 8 877 кв. благи в района има планински върхове, ледници, езера, водопади, каньони и варовикови пещери.

 

Danxia Landform, Китай

 



Тези раирани, technicolor планини са отговорът на майката природа на Photoshop. Червеният пясъчник и минералните залежи се натрупват в китайския геоложки парк Danxia Landform, Земя от дъги, повече от 20 милиона години, причинявайки сюрреалистичния слоест резултат.

Старият град на Дубровник, Хърватия

 



Независимо дали го познавате като Кралски чертог или просто един от най-красивите градове в света, не може да се отхвърли привлекателността на Дубровник. Предлагаме да се качите на върха на близките стени, с цел да вземете града - те се простират изцяло към Стария град и можете да извървите цялата им дължина от 1,9 км.

 

Галапагоски острови, Еквадор

 



Наистина ли би трябвало да обясняваме очарованието на Галапагос? Ако можете, поставете си за цел при идващото пътешестване да посетите този необикновен завършек на Еквадор с великански костенурки, наподобяващи на динозаври, които се разхождат из високата трева, и същински синьокраки синигери.

 

Пирамидите в Гиза, Египет

 



Има причина туристите да роят пирамидалния комплекс в Гиза в Египет: Великата пирамида е класирана като едно от седемте чудеса на света и датира от 4500 години. Емблематичните монументи са част от пирамидалните полета на Мемфис (първата столица на Древен Египет), които ЮНЕСКО признава за своето политическо и архитектурно значение.

 

Голям бариерен риф, Австралия

 



Въпреки че Големият бариерен риф - най-голямото живо създание на Земята - може да се види от космоса, най-хубавата позиция принадлежи на запалените гмуркачи и водолази, които посещават всяка година. Ако би трябвало да се появите още веднъж, направете го в Whitsundays - а точно Whitehaven Beach, постоянно считан за един от най-красивите плажове в света.

Ha Long Bay, Виетнам

 



Заливът Ха Лонг, ситуиран в североизточната част на Виетнам, е обичан поради сините си води и разпространяването на варовикови острови, всички заети от тропически дървета и диви животни. Качете се на лодка, с цел да изпитате хубостта – и обвързваните с нея легенди и истории – на обгърнатия в мъгла изумруден басейн за себе си.

 

Национален парк Игуасу, Аржентина

 



На границата сред Аржентина и Бразилия водопадът Игуасу в субтропичния север се състои от 200 водопада, достигащи височина 200 метра, което го прави едно от най-зашеметяващите места в света, както образно, по този начин и акустично (тези води са шумни).

Исторически региони на Истанбул, Турция

 



ЮНЕСКО възхвалява Истанбул за " несравнимия му контур ", завършен от гения на византийските и османските архитекти през последните 2000 години. Не пропускайте солидните куполи, цветните мозайки, минаретата и ислямската краснопис в такива обекти като Синята джамия и Хаджия София (на снимката).

 

Джайпур Сити, Индия

 



Столицата на Раджастан, прочут още като Розовия град, не е място, където да скриете същинските си цветове. Махараджата в града, Савай Рам Сингх II, подрежда постройките да бъдат боядисани в оранжево-розов цвят през 1876 година за кралско посещаване от принц Алберт и кралица Виктория; Много здания в остарелия град на града остават боядисани в този цвят и през днешния ден.

Исторически център на Краков, Полша

 



Изглежда, че всеки европейски град може да се похвали с хубав централен площад, само че бихме спорили, че Rynek Glówny в Краков се подрежда измежду най-хубавите. Площадът се дефинира от кулата на кметството от 15-ти век (която можете и би трябвало да се изкачите), като замъкът Вавел, включен в листата на ЮНЕСКО, е единствено на къса разходка.

 

Езерото Накуру, Кения

 



Езерото Накуру, част от Кенийската езерна система в Голямата рифтова котловина, е известно с това, че притегля лъвове, леопарди и рояци хранещи се фламинго. Въпреки че през последните няколко години покачването на равнището на водата е довело до понижаване на броя на розовите птици, предпазената зона към момента е забележителна заради разнообразието от диви животни, които притегля.

Скално-изсечени църкви в Лалибела, Етиопия

 



В Северна Етиопия дребният град Лалибела е прочут с 11-те си средновековни църкви, издълбани в монолитни скали. Структурите, снабдени с катакомби и церемониални проходи, са очарователни; Къщата на Свети Георги, или Biete Ghiorgis (на снимката), е изключително известна със своята кръстовидна форма и мрежа от изкопи, която я свързва с другите църкви.

 

 
Мачу Пикчу, Перу

 



Макар че комплицираните каменни руини на Мачу Пикчу са дело на владетелите на инките от 15-и век, а не на майката природа, естествената среда на обекта го прави толкоз прелъстителен. Разположено на сплескания връх на планината, античното знамение на света се радва на известния декор на Уайна Пикчу, обилни зелени площи и преграда от андски върхове, която макар славата на забележителността ви кара да се чувствате като че ли сте се натъкнали на загадка.

Метеора, Гърция

 



Сякаш към момента стоящите манастири от 15-и век не са задоволително впечатляващи, постройките на Метеора са известни с това, че са ситуирани на съвсем недостъпни пясъчникови върхове в Централна Гърция. Смелите пътешественици могат да посетят манастира " Света Троица " - един от шестте манастира, които към момента стоят - по 140-степенно стълбище, издълбано в скалата.

 

Мон Сен Мишел, Франция

 



Издигащ се от големи пясъчни коси и мощни приливи, скалистият остров Мон Сен Мишел наподобява като от различен свят, защото се намира край северозападното крайбрежие на Франция в Нормандия. На острова се намира малко средновековно селце с криволичещи улички и дребни къщички, само че перлата в короната безспорно е абатството Мон Сен Мишел, издигнато през 708 година след Христа.

Планината Фуджи, Япония

 



Планината Фуджи е едно от най-красивите места в Япония. Независимо дали ще я видите в рамка от вишневи цветове напролет или покрита със сняг и мъгла през зимата, 12 388-метровата планина ще остави безусловно впечатляващо усещане.

 

Делтата на Окаванго, Ботсвана

 



Пищната делта на Окаванго - 49-милионна речна делта в северната част на Ботсвана - е като същински парадайс, където свободно се разхождат гепарди, зебри, биволи и носорози. Посетете го през африканската зима (нашето лято), след дъждовете, когато делтата се наводнява: Тревите в саваната са ниски, а растежът около водните пътища притегля голям брой диви животни.

Петра, Йордания

 



Тази непостижима 147-метрова фасада, изсечена в планинския скат на Йордания, е още по-забележителна, когато научите, че датира от първи век пр.н.е. Мястото е един от най-богатите и огромни археологически обекти в света, като всичко това е ситуирано в преобладаващ пейзаж от червен пясъчник.

 

 Дворецът Потала, Тибет

 



Някога дом на Далай Лама, тази извисяваща се конструкция от 17-и век в този момент действа като държавен музей. Огромният замък има 13 етажа и повече от 1000 стаи, както и вековни светилища. За тези, които са подготвени да изкачат 12 000 метра височина, главната премия ще бъде неземният Червен замък на комплекса, изпълнен със фрески, украсени с бижута ступи и гробници на предходни Далай Лами.

Червеният площад в Москва, Русия

 


Освен че е обвързван с най-важните исторически и политически събития в Русия от XIII в. насам, Червеният площад в Москва предлага замайващ набор от съветска православна архитектура. Пример за това са бонбонените куполи на базиликата " Свети Василий ", алената тухлена фасада на Държавния исторически музей и високите кули на Кремъл.

 

Самарканд, Узбекистан

 



Историческият град Самарканд, учреден през VII в. пр.н.е., предлага монументи като джамията Регистан, джамията Биби-Ханум и обсерваторията Улуг-Бег - всички те показват детайлни мозайки и арабска краснопис, които са определили ислямската архитектура.

Сокотра, Йемен

 



На близо 350 благи от южния бряг на Йемен, Сокотра има по едно и също време отдалечеността и сюрреализма на някаква странна, далечна планета. Подобните на НЛО дървета с драконова кръв са най-забележителната специфичност на острова - провокираме ви да ги откриете в приятелския квартален парк.

 

 Национален парк Тонгариро, Нова Зеландия

 



Националният парк Тонгариро на Северния остров на Нова Зеландия е разгласен от ЮНЕСКО за международно завещание (геоложки и екологичен) и е най-старият народен парк в страната. На територията на парка се намира алпийският преход Тонгариро - 12-километров пешеходен маршрут, който ви води около Изумрудените езера на планината Тонгариро, чийто превъзходен зелен цвят се дължи на разтворените вулканични минерали във водата.

Национален парк Йосемити, Съединени щати

 



Този необятно посещаван народен парк в планината Сиера Невада в Калифорния съдържа алпийски ливади, пет от най-високите водопади в света, великански секвои и впечатляващата, дълбока половин миля котловина Йосемити. Цялата тази хубост не се е появила за една нощ - ЮНЕСКО показва ледниковата ерозия в продължение на милиони години като причина за основаването на впечатляващия парк, който виждате през днешния ден.

 

Източник:

 

Снимки:Getty

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР