Повече от 100 световни лидери ще обещаят да спрат обезлесяването

...
Повече от 100 световни лидери ще обещаят да спрат обезлесяването
Коментари Харесай

$19 млрд. за спасяване на горите: 100 световни лидери обещават да спрат обезлесяването до 2030 г. |

Повече от 100 международни водачи ще обещаят да спрат обезлесяването и да стартират възобновяване на горите до 2030 година в предстоящото първо огромно съглашение от двуседмичната Конференция на Организация на обединените нации за изменението на климата, която се организира в Глазгоу, Шотландия, написа Би Би Си.

Бразилия - където сектори от Амазонската екваториална гора е изсечена - ще бъде измежду подписалите. Това е огромна стъпка напред за страната, която до момента отхвърляше да поема сходни задължения. В най-голямата тропическа гора на планетата, Амазония, обезлесяването се форсира до 12-годишен връх през 2020 година при сегашния бразилски президент Жаир Болсонаро. 

Изпълнението на обещанието за прекъсване на обезлесяването в света и започване на противоположния развой коства близо $19.2 милиарда държавни и частни финансови средства.

Експерти приветстват стъпката, само че предизвестяват, че предходното сходно съглашение от 2014 година се е провалило изцяло и е належащо уговорките да бъдат изпълнени.

Изсичането на дърветата способства за изменението в климата, тъй като понижава горите, които гълтам големи количества от затоплящия се въглероден диоксид.

Домакин на срещата в Глазгоу е английският министър-председател Борис Джонсън. Той назова контрактуваното " удивително съглашение за отбрана и възобновяване на горите ".

Част от средствата ще отидат в разрастващи се страни за възобновяване на повредената земя, за битка с горските пожари и подкрепяне на локалните общности.

Правителствата на 28 страни поемат и уговорката да спрат изсичането на дървета търговията с артикули като палмово масло, соя и какао. Тези промишлености усилват загубата на гори, като изсичат дървета, с цел да обезпечат място за паша на животните или за развъждане на културите. Индонезия е най-големият експортьор на палмово масло - артикул, влаган във всичко, от шампоани до бисквити. 

Повече от 30 от най-големите международни компании ще поемат уговорката да спрат вложенията в действия, свързани с заличаване на горите.

Създава се фонд с £1.1 милиарда за опазването на втората най-голяма тропическа гора - в Басейна на Конго.

Ключовите за опазването на планетата Русия и Китай не вземат участие в конференцията в Глазгоу. Огромните гори на Русия съставляват повече от една пета от горите на планетата и гълтам повече от 1.5 милиарда тона въглерод годишно.

Основна причина за загуба на гора в Бразилия е добива на соеви зърна, огромна част от които отиват в Китай и Европа и служат за храна на отглежданите свине и пилета.

Понастоящем гора с размера на 27 футболни стадиони се губи всяка минута. Може да се стигне досега, в който изсичането на гори да провокира внезапна, непредвидима и необратима смяна на климата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР