Повече от 100 жители на Кърджали се включиха в кампания

...
Повече от 100 жители на Кърджали се включиха в кампания
Коментари Харесай

В Кърджали се провежда кампания за борба с хипертонията

Повече от 100 поданици на Кърджали се включиха в акция за битка с хипертонията, като мериха кръвното си налягане и получиха потребна информация за рисковете от болестта.

Инициативата в родопския град е част от националната здравна акция „ Май месец за мерене “, а Кърджали е 17-ата локация от 23 в страната, сподели пред Българска телеграфна агенция координаторът на акцията Мария Янева.

Тя посочи, че задачата е да се увеличи публичната информираност за потребността от надзор на кръвното налягане, като присъединилите се в акцията биват авансово интервюирани. И открои града край Арда с трайния интерес към акцията, който във времето демонстрират жителите на града, както и тяхното отговорно отношение към здравето.

„ В анкетите си множеството показват, че знаят за хипертонията си, регулярно посещават доктор и постоянно мерят кръвното си налягане “, изясни Мария Янева. И добави, че спрямо предишни години, до ранните следобедни часове са засекли единствено два случая на аритмия, подсказваща за сърдечно-съдови проблеми.

Кампанията „ Май месец за мерене “ се провежда синхронизирано и координирано в над 100 страни, под егидата на Международната лига по хипертония. В страната ни се прави от Българската  лига по хипертония, за 16-а година. Фокус, с изключение на дефинирането на неразпознатото високо кръвно налягане измежду популацията, е и образование за вярно премерване в домашна среда, както и следене за сърдечна аритмия. Мотото на акцията е „ Измерване, което избавя живот. Твоя. #TheBigSqueeze “.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР