Повече от 10 000 войници, 250 самолета от 25 държави

...
Повече от 10 000 войници, 250 самолета от 25 държави
Коментари Харесай

Стартира най-голямото учение на НАТО

Повече от 10 000 бойци, 250 самолета от 25 страни – в Германия стартира най-голямото военновъздушно обучение в историята на НАТО, което ще продължи 12 дни. В него взе участие и България.

Военновъздушната база „ Ягел “ в немската провинция Шлезвиг-Холщайн ще бъде главен център на маневрите на най-голямото  военновъздушно обучение в историята на НАТО, което ще продължи от 12 до 23 юни.

Участват 25 страни, 250 самолета и хеликоптера, в това число над 100 самолета на Националната армия на Съединени американски щати. България също е декларирала присъединяване.

Интересът към това голямо въздушно обучение, а дружно с това и броят на участващите страни, мощно набъбна измежду страните от НАТО през последната година.

Сценарият за тези маневри е създаден още през 2018 година от Военновъздушни сили на Съединени американски щати и Германия и от този момент насам наподобява все по-реалистичен и за доста европейски сътрудници. Той гласи следното: „ група войски от източен боен съюз е нахлула в Германия и окупира източната част на страната. Енергийните доставки са прекратени, на немска територия се организират акции за дезинформация.

Германия е оповестила изключително състояние в алианса в сходство с член 5 и в този момент въздушният суверенитет над немската земя е заплашен. “

Както демонстрира името „ Air Defender “, учението е чисто отбранително, акцентират всички участващи страни. Дори сюжетът на учението да допуска друго, то категорично не е ориентирано против Русия, показват от НАТО.

Ейми Гутман, дипломат на Съединени американски щати в Германия, обаче дипломатично загатва, че в маневрата е взета поради променената обстановка в Европа след началото на съветската война против Украйна. Мащабното обучение ще засегне огромна част от въздушното пространство на Германия.

Очакват се закъснения и анулация на десетки цивилен полети.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР