Повече животни в дивата природа отчита през пролетната таксация Северозападно

...
Повече животни в дивата природа отчита през пролетната таксация Северозападно
Коментари Харесай

Ръст в числеността на едрия дивеч отчитат в Северозапада

Повече животни в дивата природа регистрира през пролетната таксация Северозападно държавно дружество - Враца. Пролетната таксация е едно от най-важните ловностопански мероприятия, защото при нея се открива пролетния ресурс на всички типове дивеч. На база на запаса се прави проект за прилагане на дивеча през идващия ловджийски сезон.
На територията на предприятието, прирастът на благородния елен е 164 броя, при ресурс от над 3 500. С 81 повече от миналата 2022 година са елените лопатар, чиито ресурс е близо 790, а сърните са се нараснали с 392 индивида, при ресурс от над 24 хиляди животни. Най-много нарастване на запасите има при заека, чиято бройка е скочила с близо 2 630 броя.
Числеността на дивата свиня в предприятието надвишава миналогодишния ресурс с повече от 960 екземпляра, като при таксацията са регистрирани над 6 300 животни. Тибетският крепък се е нараснал с едно животно, а мечките – със 7 броя. Не по този начин обаче стои въпросът с муфлона, при който таксацията демонстрира минимално понижение от 15 броя при регистриран ресурс от 420.
Що се отнася до дребния дивеч, фазаните бележат растеж от близо 2 000 птици, за сметка на яребиците, при които запасът понижава с над 4 200 броя. Тракийският кеклик е намалял с 27 броя, за разлика от планинския, който се усилва с 8 броя при ресурс от 1005 птици.
При хищниците пролетната таксация в предприятието регистрира по-малко вълци с 28 животни, само че демонстрира нарастване на чакалите с над 1 200 екземпляра. Таксацията демонстрира още ресурси на лисица от 7 413 броя – със 125 допълнително от 2022 година
С 3% е намалял запасът на белката (с над 100 бр.,), дивата котка с 25 броя и черния пор с 14 животни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР