Повече хора изпитват странични ефекти при подсилващи дози от препарати

...
Повече хора изпитват странични ефекти при подсилващи дози от препарати
Коментари Харесай

Проучване: Ако слагаш различна ваксина срещу коронавирус за трета доза, по-вероятно е да има странични ефекти

Повече хора изпитват странични резултати при подсилващи дози от препарати против ковид, настояват специалисти.

Данните демонстрират, че потреблението на бустерна доза от препарата на Pfizer след имунизация с AstraZeneca, може да аргументи краткотрайно неразположение. Няма причина за терзание, твърдят лекари и допълват, че бустерните дози надалеч надвишават дребния риск от странични резултати, защото реваксинацията покачва отбраната против Covid до доста над 90%.
Израелско изследване: Две дози ваксина на Pfizer няма да са задоволителни
Ново израелско изследване демонстрира, че вероятността хората, имунизирани с две дози от препарата на Pfizer/BioNTech през януари и февруари...

Смесването на имунизацията на AstraZeneca с подсилваща доза от препарата на Pfizer предизвиква странични резултати при повече хора, в сравнение с всяка друга композиция, откри изследване. Страничните резултати са леки и не се разграничават от до момента записаните и при сложени две дози - най-много отмалялост, температура, болки в мускулите.

Англия към този момент реши дефинитивно, че бустерните дози ще се вършат единствено с препаратите на Pfizer. Това аргументи голям брой различия в обществото, откакто две дози от имунизацията на AstraZeneca бяха инжектирани на милиони хора над 50-те години – най-вече настанени в домове за грижи и служащи на първа линия, без да са ясни резултатите от смесването на препаратите. Така изследване на Оксфордския университет събира 830 доброволци на възраст 50 и повече години в цяла Англия, с цел да прегледат четири разнообразни режима на дозиране на ваксини.

На участниците са дадени две дози AstraZeneca или Pfizer, или една, последвана от друга (AstraZeneca по-късно Pfizer, или Pfizer по-късно AstraZeneca).Доброволците са били разпределени на инцидентен принцип като след слагането на третата доза е трябвало да рапортуват по какъв начин се усещат една седмица след инжекцията. Резултатите посочили, че при тези, които са получили AstraZeneca след първична имунизация с Pfizer, към 78 % са имали отмалялост. 65% от хората докладвали, че имат мощно главоболие при смесването на препаратите. Подобни модели се следят при болки в ставите, тресчица и мускулни болки.

Учените допускат, че когато се поставя бустерна доза от предходния вид ваксина, страничните резултати са по-контролирани и това е по този начин, тъй като AstraZeneca и Pfizer предизвикват имунен отговор по друг метод.
Проф. Танкова: Абсолютно наложително е диабетиците да си слагат трета доза ваксина
“Абсолютно наложително е пациенти с диабет да си слагат трета доза ваксина, няма никакъв риск. Нашата работа е да споделяме на п...

Питър Оупъншоу, професор по пробна медицина в Imperial College London, разяснява обстановката: " Най-интересният аспект е, че хуморалният имунитет (т.е. с антитела) е най-хубав при схемата с две дози Pfizer/BioNTech, само че клетъчният имунитет е най-хубав при две дози AstraZeneca, следвани от трета доза Pfizer/BioNTech ".

Проучването успокоява, че потреблението на разбъркан метод за ваксина е освен безвреден, само че и евентуално може да даде имунни отговори, които са най-малко толкоз положителни или по-добри от тези, провокирани от единичните ваксини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР