Потвърдилият, че е ваксиниран депутат от Възраждане Николай Дренчев и

...
Потвърдилият, че е ваксиниран депутат от Възраждане Николай Дренчев и
Коментари Харесай

И прокуратурата се включи в натиска над Мария Цънцарова след разкритията за ваксинирани депутати от „Възраждане“

Потвърдилият, че е имунизиран народен представител от " Възраждане " Николай Дренчев и Мария Цънцарова. Кадър: bTV
За повторно журналистът Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на Министерство на вътрешните работи за да бъдат разкрити източниците ѝ на информация по следствието ѝ, че до момента в който “Възраждане ” пропагандира против имунизацията и ограниченията за ограничение на пандемията, депутати от партията са били имунизирани. Това оповестяват от Асоциацията на европейските публицисти – България, като прецизират, че в офанзивата против Цънцарова се е присъединила и прокуратурата.

„ Асоциацията на европейските публицисти – България следи с безпокойствие дейностите на управляващите против нашата колежка Мария Цънцарова поради следствието ѝ от началото на годината, което разкри, че до момента в който “Възраждане ” пропагандира против имунизацията и ограниченията за ограничение на пандемията, депутати от партията са били имунизирани “, пишат от АЕЦ в обява на уеб страницата си.

„ За повторно Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на Министерство на вътрешните работи за да бъдат разкрити източниците ѝ на информация. АЕЖ научи, че по случая към този момент има формирано досъдебно произвеждане, т.е. в офанзивата се е присъединила и прокуратурата. Последното е изключително притеснително поради обществените самопризнания на представител на управлението на държавното обвиняване, че внася законопроекти посредством депутати от “Възраждане ”, написа още в обявата.

„ По случая тече произвеждане и пред Комисията за отбрана на персоналните данни, което също има за цел да откри и да преследва източниците на следствието “, споделят от АЕЖ.

„ АЕЖ подава мнение по това произвеждане с настояването да бъде конституирана като заинтригувана страна, само че не получихме отговор “, отбелязва журналистическата организация.

Разбира се, няма никакво значение по какъв начин Мария Цънцарова е получила информацията за имунизираните депутати от „ Възраждане “, които другояче назовават имунизациите против ковид „ пробна течност “. Още повече, че първо, тя има право да пази източниците си на информация и второ, самите депутати признаха, че информацията е вярна, а те са имунизирани.

Разследването беше излъчено при започване на 2021 година и сподели по какъв начин депутатите от „ Възраждане “ Николай Дренчев, Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров са си сложили ваксина през 2021 година и имат зелени документи. В същото време обаче водачът им назовава имунизациите „ пробна течност “, а партията подстрекава към митинги против ограниченията.

„ Журналистите имат освен правото, само че и задължението да пазят източниците си, когато са поверителни “, споделят още от АЕЖ. „ Правото на отбрана на източниците може да предстои на ограничаване при съблюдаване на условията за правда, пропорция и нужда в демократичното общество, след преценка на самостоятелен и неутрален съд “, допълват те.

„ Практиката на Европейски съд по правата на човека (делото Гуудиун против Обединеното кралство) изрично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от главните условия за независимост на пресата ”, а “липсата на такава отбрана ще се отрази негативно върху готовността на източниците да подкрепят пресата в информирането на обществото по въпроси от публичен интерес. ”

На последващо място според Директива (ЕС) 2019/1937 на ЕП и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са изключително значими източници за проверяващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за опазване на ролята на проверяващата публицистика на „ страж “ в демократичните общества “, се споделя още в обявата на организацията.

„ АЕЖ-България приканва управляващите да преустановят неотложно натиска над колежката ни, а нейният шеф – да обезпечи съответна и цялостна по размер отбрана “, приключват от АЕЦ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР