Потребителските цени в еврозоната през ноември са нараснали по-бързо от

...
Потребителските цени в еврозоната през ноември са нараснали по-бързо от
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се покачва повече от очакваното

Потребителските цени в еврозоната през ноември са нарастнали по-бързо от предстоящото, макар спада на енергийните разноски. Според данни статистическата работа на Европейски Съюз Eurostat това се дължи на покачването на цените на храните и по-скъпите цени в бранша на услугите, написа Reuters.

Потребителските цени в 19-е страни този месец се покачват с 1% на годишна база от 0,7% през октомври.

При цените на необработените храни се записва растеж с 1,8% по отношение на ноември миналата година, от 0,7% по отношение на октомври. Междувременно цените на силата паднаха с 3,2% за същия интервал.

В същото време главната инфлация през ноември се е ускорила до 1,5% на годишна база от 1,2% през предходния месец, което надмина упованията на пазара за растеж от 1,3%.

При цените в бранша на услугите, който е задвижва повече от две трети от брутния вътрешен артикул на еврозоната, Eurostat записва за ноември нарастване до 1,9% на годишна база при стойности от 1,5% през октомври.

Европейската централна банка (ЕЦБ) цели в средносрочен проект да задържи инфлацията малко под 2%, само че от години не съумява да приближи стойностите до задачата си, макар прекомерно свободната си фискална политика.

Данните на статистическата работа демонстрират още, че безработицата в еврозоната продължава да спада, като равнището за месец октомври е 7,5%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР