Потенциални злоупотреби във водните проекти може да струват скъпо на

...
Потенциални злоупотреби във водните проекти може да струват скъпо на
Коментари Харесай

Подозрения за злоупотреби във ВиК проекти отиват в европрокуратурата

Потенциални злоупотреби във водните планове може да костват скъпо на държавния бюджет Търговете на ВиК-тата наподобяват нагласени за съответен реализатор Сериозно закъснение при извършване на строителството на водна инфраструктура значи, че може да загубим евросредства Потенциални злоупотреби във водните планове може да костват скъпо на държавния бюджет Търговете на ВиК-тата наподобяват нагласени за съответен реализатор Сериозно закъснение при извършване на строителството на водна инфраструктура значи, че може да загубим евросредства
Компании, които не са покривали условията в публични поръчки за ВиК поправки, са определени за реализатори. Други спечелили в търгове за водни планове са имали неточности в офертите, поради които обаче са отстранени техните съперници.

Това са част от притеснителните заключения от инспекция, направена първо от изпълнителна организация Одит на средствата от Европейския съюз (ОСЕС) и повторна такава от ръководещия орган на оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС). Това описаха на конференция през днешния ден министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, под чийто надзор е програмата, и районният министър Иван Шишков, който пък е принципал на ВиК сдруженията. Двамата оповестиха, че материалите ще бъдат изпратени в европейската прокуратура.
Реклама
Често фирмите, спечелили поръчки за десетки милиони на ВиК операторите, са оставали сами на финала на търговете. Такъв е случая с компании като " Нивел строй ". През 2020 година сдружението При една от тях - за пречиствателни станции в Сливен и в Нова Загора, консорциумът с тяхно присъединяване е останал самичък на стадия на отваряне на ценови предложения и печели с препоръчана цена 18.74 млн. лева при планирана 19.2 млн. без Данък добавена стойност. В търга са взели участие едни от най-големите и опитни компании в бранша - " Джи Пи груп " и обединяване сред " Хидрострой " и ВДХ, които са свързани между тях и са благосъстоятелност на Велико Желев. И двете обаче са отстранени.

Водните планове са изключително огромни като финансов запас, само че се забавиха съществено, а и наподобява, че в търговете има злоупотреби. По целта " Води " за програмния интервал 2014-2021 са контрактувани общо над 2.9 милиарда лева, а съгласно информация в Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз (ИСУН) са изплатени едвам 1.162 милиарда лева Реално програмата до една година. Съответно всичко, което не бъде свършено в период, ще се заплаща от страната.

Нарушенията са открити при възлагането на публични поръчки на 14 сдружения. Става въпрос за ВиК операторите на Бургас, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Враца, Пловдив, Сливен, Шумен, Ямбол и Русе. Въпросните проблематични контракти са подписани в интервала 2019 година - 2021 година по време на мандата на ГЕРБ.

Реклама Нарушения
След като ОСЕС е направила инспекция, са определени контракти, по които е направена спомагателна такава от ръководещия орган на ОПОС. Избрани са контракти за над 5 млн. лева, за планиране и строителство, при които са налични така наречен съществени знаци за машинация - да вземем за пример е класиран единствено един участник най-после, изясни екоминистърът Росица Карамфилова.

От 21 тествани контракта, част от водните планове на 10 ВиК оператора, при 17 има нарушавания. Единият тип нарушаване е, че определеният реализатор не е отговарял на условията на възложителя. Другият пък е, че в офертата на определения реализатор се откривали същите пороци, които са били претекст за премахване на други участници, надлежно и този реализатор е би трябвало да бъде нарушен.

Най- фрапантни нарушавания са открити при ВиК сдруженията на Бургас, Кърджали, Смолян, Стара Загора, акцентира районният министър
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР