Потъналият преди 97 години край Созопол кораб „Мопанг“ продължава да

...
Потъналият преди 97 години край Созопол кораб „Мопанг“ продължава да
Коментари Харесай

Москов гарантира: Няма опасност от екологична катастрофа или замърсяване по Южното Черноморие

Потъналият преди 97 години край Созопол транспортен съд „ Мопанг “ продължава да изпуска мазутни фракции, откакто стартира още в петък вечерта. „ Няма никаква заплаха от екологична злополука или замърсявания по Южното Черноморие “, увериха министърът на превоза Ивайло Московски и неговият сътрудник по околната среда Нено Димов, които дойдоха в спешния щаб в Бургас

„ Мопанг “ е изпускал и преди, само че в доста по-малки количества и доста рядко. Предполага се, че поради мощното неспокойствие, бурното море е раздрусало ръждясващия от 97 години на дъното съд и компрометираните му резервоари са поддали, обясни министър Московски.

Разливът е локализиран с бонови заграждения, които са закотвени на дъното покрай самия транспортен съд и по този начин няма заплаха петната да ги прескочат и се разсеят по морската вода в близост. Дори съществува и ще бъде разисквана концепция да бъде направено двойно боново заграждение, съобщи Дарик.

Въпреки това експертите са обезпокоени и общото им мнение е, че изпуснатото количество би трябвало да бъде събрано. По въпроса предстоят договаряния с две български компании, които имат благоприятни условия, технологии и съоръжение да го създадат, посочи Ивайло Московски.

Наистина няма никаква заплаха за природата и курортистите, настанени наоколо до случая, разгласи и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Мазутът, който изтича, е на фракции с формата на човешки пестник, с лоен филм към тях. Той също попада в загражденията и няма по какъв начин да стигне до морския бряг.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР