Посветена на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол,

...
Посветена на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол,
Коментари Харесай

На моята скъпа приятелка Лорън Бекол... Картината на Полък много приличала на истинска

" Посветена на моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол, 16 септември 1949 година "

Това гласи посвещение горе, вляво на гърба на мистериозната картина, открита у нас, за която се допуска, че е на гения Джаксън Полък.

Вчера прокуратурата заяви за откритото произведение, като това е плод на взаимни дейности на Европол и гръцките служби.

Елементарна информация сочи, че Лорън Блекол (починала на достолепните 89 година през 2014 г.) тогава в действителност е изгряваща холивудска звезда, а рожденият й ден е на 16 септември.

Днес представителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова хвърли повече светлина върху преинтересното следствие, което към този момент е точно при градските обвинители (първо е почнало в Районна прокуратура - по лекия член за вещно укривателство).

Първата информация е гласяла, че у нас се провежда противозаконна продажба на тази картина. В момента тя към този момент е конфискувана и се съхранява при подобаващи условия и с нужната охрата.

По думите на прокурорката,,първоначална експертиза е направена от двама души от НХГ, включително реставратор, и гласи, че „ по техника на осъществяване и художествена специфичност “ картината фактически дава отговор на особеностите, присъщи за живописта на Джаксън Полък от 1945 – 1950 г.(самият художник загива на 44 година, шофирайки пил през 1956 г.).

Впоследствие е изработен и флуоресцентен разбор, който разрешава да се открие точният химически състав на всеки цвят. И той демонстрира че „ пигментите, употребени в нея, са сходни на пигментите, употребени от Джаксън Полък в други негови поризведения ".

Засега от българската прокуратура считат, че " това е значим, само че не е съдбоносен " знак за достоверността на творбата.

За да стане изрично заключението, би трябвало да се направи разбор на свързвателя на боите – сходно проучване обаче изисква...  взимане на проба, което не е взъмжно на този стадий, сподели през днешния ден Петрова.

Произведението в никакъв случай не е било каталогизирано, надлежно - не е и обявявано за търсене. Казано просто - специалистите не подозират за съществуването му.

Тя уточни още, че картината е конфискувана от човек, който просто я е съхранявал, само че не е неин притежател.

Затова той не е даже арестуван.

Иронично, българският жител, който е поел ангажимент да я продаде, не е бил сигурен в нейната достоверност. И това е забавило работата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР