Пострадалите при наводнението в с. Бисер започнаха да печелят дела

...
Пострадалите при наводнението в с. Бисер започнаха да печелят дела
Коментари Харесай

Община Харманли губи дела за над половин милион лева заради трагедията в Бисер

Пострадалите при наводнението в с. Бисер започнаха да печелят каузи против община Харманли – двамадуши към този момент са получили компенсации от общо 570 хиляди лева на първа инстанция. Става дума за мъже, изгубили родителите ззради наводнението, оповестява вестник “Сега “.

Още към 30 каузи, заведени от околните на потърпевшите, са висящи.

Хасковското село Бисер беше пометено на 6 февруари 2012 година, когато се скъса стената на язовир. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди множеството постройки в селото и унищожи покъщнината. Исковете на потърпевшите и наследниците на починалите са против Министерството на защитата и общината в Харманли, сред които тече спор за собствеността на оборудването.

По едното дело съдът е присъдил 350 хиляди лева обезщетение, като искът на потърпевшите е почетен напълно. Община Харманли би трябвало да заплати още 14 хиляди лева държавна такса, 450 лева разходи и 10 236 лева на юриста на ищеца.

Искът е заведен от сина на починали съпрузи. В него се споделя по какъв начин родителите му за последно са видени в двора на къщата им малко преди водата да залее селото. Загиналото семейство е живеело на 80 м от реката. Водата е стигнала до парцела им за 10 минути и е била 2 м висока. Вълната ги отнесла през оградата на прилежащия двор на 300 м от тяхната къща, където били открити мъртви след няколко дни. Синът им се присъединил в издирването и самичък ги изровил отдолу под останките от разрушени къщи и сняг.

В правосъдното решение се споделя, че при спор за благосъстоятелност, какъвто има сред общината и МО, регионалният шеф е задължен да следи за проблеми с язовира. Отговорността на регионалния шеф обаче не изключва отговорността на действителния притежател на оборудването, а двете институции дават отговор солидарно за породените вреди. По делото са събрани доста доказателства, че тежкото положение на язовира и стената му са били известни на общината години преди нещастието. През 2010 година и няколко месеца преди случая по назначена от общината инспекция още веднъж са установени задръстване на преливника, нередности в работата на изпускателя, проваляне на язовирната стена и дисторция в короната й. В общината са били наясно с заплахата от разрушение на стената. " Всичко обаче е било документирано само на хартия и не са били подхванати никакви ограничения за попречване на бедствието ", написа в решението на съда.

Бездействието на общината е траяло и след наводнението. Служителите й само са следили настъпващото злополучие. Предприетите ограничения за евакуация са несъответстващи и безредни. Не се открива общината да е осигурила практическото приложение на спешния си проект, нито да е обезпечила използването на ограниченията, планувани в Закона за отбрана от бедствия.

Техническата експертиза е посочила, че язовирът въобще не е поддържан. Ако стената му беше издържала, той е щял да поеме падналия дъжд. След скъсването й обаче наводнението на селото е било неизбежно.

Решението по другото дело е от август. И с него наследник на починали при наводнението съпрузи е осъдил общината. Тук са присъдени 220 хиляди лева от претендираните 520 хиляди лева Родителите на ищеца са застигнати от приливната вълна на моста след язовира, до момента в който пътували за работа в Харманли. Експертизите откриват, че причина за скъсването на язовирната стена е извънредно неприятното й техническо положение и неналичието на данни за каквато и да е поддръжка. Съдия Василев преценя, че справедливото обезщетение за претърпените вреди е по 120 хиляди лева за загубата на всеки от родителите. Тъй като с решение на кабинета на мъжа са отпуснати 20 хиляди лева, съдът ги приспада и дефинира обезщетение от по 110 хиляди лева на човек.

И двете решения не са дефинитивни и могат да се нападат пред Софийския апелативен съд.

Всички каузи на потърпевшите от наводнението са заведени от еднакъв шуменски юрист. Той съставлява и потърпевшите от Хитрино, които водят също каузи за милиони.

Дни откакто изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат цивилен каузи за компенсации, прокуратурата повдигна обвиняване на Ирена Узунова - някогашен регионален шеф на Хасково. На 19 юли обвинителният акт против нея беше импортиран в районния съд в Харманли, само че при започване на октомври съдът го върна на прокуратурата поради пропуски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР