Пострадали от комунистическия режим и техни близки отбелязаха годишнината от

...
Пострадали от комунистическия режим и техни близки отбелязаха годишнината от
Коментари Харесай

Поход под надслов Памет за утре тръгна по следите на комунизма днес

Пострадали от комунистическия режим и техни близки означиха годишнината от 9 септември с молитва и поднасяне на венци пред Мемориала на жертвите на комунизма


В 11:00 тази заран пред Мемориала на жертвите на комунизма беше отслужен молебен. Хората сервираха венци и цветя в памет на всички тези, които са били изправени пред Народния съд, били са избити или са изчезнали безследно.

Пред Мемориала завърши и проведеният поход под надпис " Памет за на следващия ден ". Той беше ориентиран към младежите, с цел да им покаже 9 места в София, които са свързани с комунизма.

Що е то комунизъм? За хората, родени след 90-те, това остава нещо като преразказ по невидяно и непреживяно. Единствено чуто.

Никола Гълъбов: Получавам смесени сигнали от разнообразни хора - някои ми споделят, че доста хубаво било, други споделят, че било доста неприятно.Даниел Бабев: Това, което знам за комунизма, съм научил най-много от четене на книги.Магдалена: От бабите и дядовците ми, доста малко от учебно заведение.
Страниците на учебниците не били задоволително изчерпателни.

Магдалена: Много небрежно, най-после на учебниците - с един два урока.Никола Гълъбов: Наистина пропуснати са значими обстоятелства.
Никола, Даниел и Магдалена са единствено трима от над 90-те души, които през днешния ден потеглиха по следите на комунизма. Посетиха общо 9 места, които носят символиката на това време.

Калин Манолов, публицист и издател: Това е опит да се запълни едно бяло леке в българската история и в персоналната памет на младите.
И да опише това, което липсва в учебниците. Като да вземем за пример, че на най-късата улица в София са били килиите на Държавна сигурност. А през днешния ден там е Държавният списък. Че някъде по цялостната с магазини Витошка е била постройката на " Отечествен фронт ". Това връщане към през вчерашния ден, наподобява, не натоварваше младите.

Магдалена: За да разберем какви са ни днешните проблеми, би трябвало да знаем какви са били нещата, които са довели до тия проблеми.
А пред всяка от постройките беше залепена алена звезда, само че пречупена - като знак, че комунизмът е премахнал фашизма, само че не е съумял да бъде нещо по-добро от него.

На всяка една от звездите има специфичен QR-код, който при сканиране може да даде повече информация за съответното място.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР