Постоянните стресови ситуации постепенно разрушават нервната система, дестабилизирайки нейната работа.

...
Постоянните стресови ситуации постепенно разрушават нервната система, дестабилизирайки нейната работа.
Коментари Харесай

Седативни храни и средства

Постоянните стресови обстановки последователно унищожават нервната система, дестабилизирайки нейната работа. В най-хубавия случай това приключва с продължителна меланхолия, в най-лошия - с нервни разстройства, които не могат да бъдат отстранени без здравна помощ.

Но предходник на всичко това, както демонстрира практиката, е дефицитът на витамини от група В и нарушавания в работата на ендокринната система, която създава хормони - точно тези субстанции контролират държанието на индивида в стресова обстановка.

За подсилване на нервната система човек се нуждае от триптофани - това са субстанции, които покачват чувствителността на невроните към импулси и предотвратяват разграждането на нервните кафези. Има триптофани, които тялото синтезира независимо, само че някои човек получава единствено с храна. Ето за какво потреблението на такива седативни храни ще ви помогне бързо да се справите с депресията и напрежението.

И по този начин, по какъв начин можете да успокоите нервите си със здравословна седативна храна? Може ли смяната в диетата в действителност да усили устойчивостта на нервната система към разнообразни типове външни тласъци, които предизвикат стрес?

Хранене и нерви

 Витамин Б комплекс има седативен резултат Снимка: 1

Състоянието на нервната система е директно повлияно от субстанции, които влизат в човешкото тяло дружно с храната. Списъкът с витамини, микроелементи и органични съединения, чието потребление работи седативно включва:

- Всички витамини от група В. Те обезпечават естественото действие на нервната система. Един от първите признаци на липса на тези витамини в организма е изтръпването на крайниците;

- Витамин А. Има позитивен резултат върху здравето на очите, в това число положението на зрителния нерв;

- Магнезий. Подобрява кръвообращението и има позитивен резултат върху положението на мускулите и нервите;

- Селен - тонизира нервната система и усъвършенства нейното действие.

- Витамин Е. Той контролира нервната система и оказва помощ за разпределяне и усмиряване на нервите;

- Омега-3 мастни киселини. Те разрешават на човек бързо да се успокои, усъвършенстват действието на нервната система, оказват помощ за по-добро съсредоточаване на вниманието, запомняне на нужната информация и т.н.;

- Витамин С. Той е виновен за синтеза на субстанции, нужни за действието на нервната система и оказва помощ за усмиряване на нервите;

- Антиоксиданти. Те укрепват нервната система и спомагат за усмиряване на нервите;

- Въглехидрати. Без тях производството на серотонин, един от хормоните на щастието, е невероятно. Основното му преимущество е, че ви разрешава бързо да се успокоите и да се отпуснете.

Кои са най-ефективните седативни храни?

Какао

 Какаото е седативна храна

В никакъв случай не би трябвало да бъркате какаото с шоколада. Истинското какао съдържа триптофан - аминокиселини, които подтикват производството на серотонин. Този нервозен предавател ни кара да се усещаме по-щастливи. За да усетите резултата му, можете да ядете по малко черен шоколад всеки ден или да употребявате какао на прахуляк за подготвяне на разнообразни питиета и десерти. Не забравяйте обаче, че какаото е мощен стимулант.

Фасул и други бобови растения

Те съдържат огромно количество селен и други микроелементи, които успокояват нервите и укрепват човешката нервна система. Селенът може да се съхранява в тялото и да се употребява съгласно потребностите. Следователно бобът и бобовите растения би трябвало да се употребяват освен когато стресът и нервността към този момент са налице, само че и постоянно. Също по този начин високо наличие на селен се открива в царевица, телешки черен дроб, ориз.

Плодове

Боровинките, малините или ягодите работят добре за нервната система. Те са богати на естествени антиоксиданти и витамин С, които могат да оказват помощ за регулирането на кортизола, хормона, виновен за напрежението.

Орехи

Орехът е същински склад на микроелементи. По отношение на лекуването на нервно напрежение, орехите съдържат магнезий и омега 3 мастни киселини, които могат да повлияят непосредствено на централната нервна система на индивида. За да бъдат орехите още по-здравословни, те би трябвало да се накисват 8 часа преди ястие. Благодарение на това те ще бъдат по-лесно смилаеми, а съдържащите се в тях микроелементи ще станат по-лесни за асимилиране от тялото ни.

Бадеми

Подобно на орехите, бадемите съдържат магнезий и мастни киселини. Освен това те са с високо наличие на цинк, минерал, който може да повлияе на настроението ни.

Бразилски орехи

 Бразилският орех е седатив

Те са богати на селен, заради което имат изразено успокоително свойство. Според проучване на Университета на Уелс яденето на 3 бразилски орехови ядки дневно е задоволително, с цел да останете спокойни и енергични.

Банани

Те съдържат голямо количество витамини от група В и магнезий. Тези вкусни и питателни плодове съдържат калий. Благодарение на този минерал ние можем да възстановим нервите си и да облекчим напрежението. Калият е потребен и за мускулите ни. В допълнение, бананите оказват помощ на организма да създава серотонин и мелатонин. Тези хормони оказват помощ за понижаване на напрежението, като ви разрешават да спите по-добре и да сте по-спокойни. Те също са източник на елементарни въглехидрати, които се усвояват безусловно 15 минути след потреблението - те несъмнено би трябвало да бъдат включени в диетата на тези, които интензивно се занимават със спорт и желаят да имат стройна фигура. Лекарите предлагат да се употребяват най-малко 200 грама банани на ден - това са към 2-3 междинни плода.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите хлебни произведения съдържат комплицирани въглехидрати, без които мозъкът не може. При неналичието им ендорфините престават да се синтезират обикновено, процесът на обикновено асимилиране на витамините се инхибира. Яденето на комплицирани въглехидрати оказва помощ за усмиряване на нервите, свързани с разграждането на кръвната захар. Пълнозърнестите храни имат позитивен резултат върху работата на сърцето и успокояват нервите, като усилват производството на серотонин.

Овесени ядки

Овесът е същинска суперхрана, която освен съдържа доста хранителни субстанции, само че и има способността да отпуска нервната ни система. От една страна, овесът успокоява нервите и оказва помощ в битката със напрежението. От друга страна, тези зърна ни зареждат с сила и жизнеспособност. Препоръчва се всекидневно да се употребяват артикули въз основата на овес.

Риба

Може би сте чували, че рибата се назовава храна за мозъка и това сигурно е правилно, тъй като е заредена с хранителни субстанции, които имат позитивен резултат върху мозъка. Рибните съставни елементи включват омега-3 мастни киселини, триптофан, магнезий, протеини и витамини от група В. В резултат на проучване е открито, че полиненаситените мастни киселини омега-3, които се намират в рибите, понижават производството на цитокини в организма. Тези субстанции могат да причинят меланхолия.

Авокадо

Тези плодове са с високо наличие на витамини от група В, с помощта на които тялото ни стартира да създава повече серотонин и допамин, подобрявайки настроението ни.

Целина

Целината е заредена с хранителни субстанции, които оказват помощ в битката със напрежението, като калий и витамини С, В 1 и Е. Също по този начин съдържа фитонутриенти, за които е известно, че спомагат за усмиряване на нервната система.

Билкови чайове

 Чаят е седативно средство

Много типове билкови чайове имат успокоителен резултат върху централната нервна система. Мнозина са наясно с успокояващите резултати на лайката, само че можете да опитате и джинджифил, лавандула, карамфил и копър. Ментата и лайката са с високо наличие на сесквитерпени, които вземат участие директно в регулирането на метаболитните процеси в мозъка. Същата лайка да вземем за пример подтиква междуклетъчните метаболитни процеси сред стените на невронните кафези, позволявайки по-бързо асимилиране на витамини, желязо, магнезий. Помага за усмиряване, облекчение на напрежението и даже облекчение на безсънието. Ментата работи по сходен метод, само че също по този начин е с високо наличие на етерични масла. Добре знае се, че ароматът на мента има успокоителен резултат и предотвратява стимулирането на нервните кафези. Други седативни билки са валерианата, жълтият кантарион, липовият цвят, дяволската уста и т.н.

Други седативни средства

- Излезте на чист въздух и поемете постепенно и надълбоко въздух. Кръвта ви ще се обогати с О2, което работи успокояващо;

- Отпийте глътка вода. Дори 1.5 % дехидратация предизвиква промени в настроението, разпръскване и нервност. И също по този начин е добър метод да се отървете от зависимостта да борите напрежението със сладкиши;

- Промяна на активността. Изнервяте се, до момента в който вършите значима задача - оставете я за малко. След като сте се успокоили, можете да я довършите без затруднения;

- Включете се в медитация. Представете си, че сте надалеч от съществуващите проблеми и незабавно ще се успокоите;

- Не приемайте всичко драговолно. Много от проблемите, за които чуваме, даже не ни засягат, тъй че просто не е рационално да изразходваме умствените си сили за тях;

- Отидете на масаж. По време на него мускулите се отпускат, серотонинът се освобождава и индивидът несъзнателно се освобождава от прочувствения стрес.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР