Постигнатото споразумение с Лондон в първия етап от преговорите за

...
Постигнатото споразумение с Лондон в първия етап от преговорите за
Коментари Харесай

Правата на българите в UK ”гарантирани пожизнено”

Постигнатото съглашение с Лондон в първия стадий от договарянията за Брекзит подсигурява правата на българите във Англия и на британците в България. Това увери основният договарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

"Съвместно постигнахме съглашение, което ще се трансформира в контракт след няколко месеца ", уточни Барние, представен от Българска телеграфна агенция.

Споразумението включва правото на българите да обитават във Англия, да получават обществени услуги, преносимост на обществените права, както и правото да се събират със фамилиите си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук в България, добави основният договарящ.

Важни са диалозите за стопанската система и разпоредбите за свободна търговия. Трябва да развиваме и съдействие във въздухоплаването, в правораздаването и за стабилността на нашия континент, уточни той. Европейски Съюз и Англия би трябвало да работят взаимно, само че в друга рамка, акцентира Барние.

Сътрудничеството е нужно да включва битката против тероризма, защитата и сигурността. България е добре готова да продължи работата по тези тематики, означи Мишел Барние.

Барние акцентира, че идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз ще изиграе основна роля в процеса на излизане на Обединеното кралство, тъй като съответствува със стартирането на втория стадий от договарянията.

По думите му през март стартират диалози за бъдещите на връзки на Европейски Съюз с Кралството, като се визира тематиката за стопанската система и търговията.

От името на всички се надявам да придвижим договарянията с Англия напред, означи Бойко Борисов. Пожизнено са обезпечени правата на българите, които към този момент са във Англия. Той разгласи, че идната алена линия в договарянията с Лондон е общият пазар.

За след "развода " ще договаряме последващи условия, тъй като още не знам параметрите на Брекзит, добави Борисов.

Социалният, финансовият и стопански залог е доста огромен в тези договаряния. Ако Брекзит не стане с верни стъпки може да има вреди за милиарди и човешки ориси да бъдат сложени на кръстопът, сподели българският министър председател.

Оттук насетне се надявам да се откри баланс и на други тематики като военното съдействие и сигурността . Специалните ни служби би трябвало да работят в пърлен синхрон по тематики като тероризъм, прането на пари и миграцията, добави той.

Барние и Борисов са обсъждали и бюджета на Европейския съюз след Брекзит, когато в хазната в Брюксел ще влизат по 10 милиарда евро по-малко всяка година.

"Започваме интензивно да работим по европейския бюджет, в който след излизането на Англия от Европейски Съюз ще има 10 милиарда евро по-малко всяка година.
Мисля, че този Брекзит ще е сложен ", сподели българският министър председател.

Политическата декларация би трябвало да бъде добре готова, в идващите няколко месеца и се надявам да имаме една обща позиция, уточни Борисов.

Борисов: Надявам се Англия да се върне в Европейски Съюз >>

В умозаключение Борисов сподели: "И както постоянно с оптимизъм приключвам. Надявам се Англия да се завърне в Европейски Съюз, само че това е единствено оптимизъм ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР