Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да

...
Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да
Коментари Харесай

Полицията във Варна даде ценни съвети за поведение на гражданите при извънредно положение

Поставени в изискванията на изключително състояние, хората са склонни да работят преждевременно, под въздействие на мощни страсти. Същевременно, тази обстановка е „ добра среда ” за насърчаване на незаконни планове.Това написаха в известие до медиите от пресцентъра на ОД Министерство на вътрешните работи - Варна.

Министерство на вътрешните работи извежда съществени насоки към жителите, за да се предпазят от нежелани незаконни похищения.
ОСНОВНО ПРАВИЛО  – постоянно проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и употребена за осъществяване на закононарушение. Сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв мотив!
 
ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СОБСТВЕНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ
ИЗМАМИ

Измамниците сполучливо употребяват желанието на хората да оказват помощ на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността към разпространяването на ковид. Не им позволявайте да злоупотребяват с вашите страсти, бъдете бдителни!
Бъдете доста подозрителни към всяко телефонно позвъняване или известие, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни дейности за предоставяне на пари във връзка разпространяването на ковид!
Имайте поради, че измамливите позвънявания могат да се случат когато и да е на денонощието, до момента в който сте на работа или у дома!
Матрицата при телефонните измами е една - по телефона желаят пари, схемите са разнообразни.
Използвайки обстановката сега, е допустимо сюжетите за телефонни измами да бъдат свързани с ковид.
 
ПРИМЕРИ:
Полицията търси подпомагане от вас при осъществяване на интервенция за задържане на телефонни измамници;
Обаждане от чужд, който се показва за доктор, твърди, че Ваш непосредствен или родственик е инфектиран с ковид и е належащо да заплатите избрана сума за неговото лечение;
Плащане на пари за освобождение на колетна пратка, съдържаща медикаменти, ваксини, отвари и други за лекуване на ковид зараза или медицински защитни средства като маски, ръкавици и др.;
Даване на „ капаро “ за закупуване на медикаменти, ваксини против ковид, медицински защитни средства и други на по-изгодни цени.
Не се доверявайте на позвънявания от непознати или такива, представящи се за служители на реда, лекари, ваши близки или родственици, изключително, в случай че ви желаят пари за лекуване на ковид, закупуване на ваксина, лекарство и други! Опитайте се да запазите хладнокръвие! Подчертаваме - все още няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други артикули с рецепта или без рецепта, за „ изцеление “ от covid-19 – онлайн или в магазин.
Ако имате подозрения, че ваш непосредствен или родственик е инфектиран с ковид потърсете информация от здравните управляващи или се свържете с тел. 112!
- игнорирайте онлайн предложения за ваксини, медикаменти и други!
- при положение на  посещаване на домашния Ви адрес от непознати, без значение дали са облечени в защитни медицински дрехи, изисквайте наложителна легитимация за засвидетелствуване на принадлежността им към органите на Министерство на вътрешните работи или здравните управляващи.
При подозрение за опит за непозволени дейности,  позвънете на тел.112!
 
КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ
- Използвайте най-вече електронни способи на плащане(банкови карти);
- Не носете в себе си огромни парични суми;
- Не съхранявайте огромни парични средства в домовете си;
 
КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ФИРМИТЕ
- Не съхранявайте в офиси и търговски обекти огромни парични суми - по опция ги  депозирайте в банкови институции;
Вземете ограничения за защитата на стоките, които остават в наличност в комерсиалните обекти;
- Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и все още генерират забележителен оборот – да основат организация за всекидневно инкасиране на паричните средства, а при нужда и по няколко пъти дневно, с оглед недопускане на събиране и преместване на огромни парични суми;
- В работещи търговски обекти, при нужда да бъдат наети в допълнение лица за реализиране на защита, за надзор и основаване на организация при извършване на покупки на жителите.
 
Пожарна охрана ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
- Обръщайте  внимание на оповестените цени на питателните артикули и артикули от първа нужда по стелажите на комерсиалните обекти и цената им при заплащането на каса;
- Не се предоверявайте на разгласи в интернет уеб сайтове, предлагащи хранителни артикули и артикули от първа нужда от незнайни източници, както и не пазарувайте от спонтанни пазари.
- Бъдете бдителни при изтегляне и разплащане с електронни платежни принадлежности, с оглед непозволено придобиване на данни от тях.
 
Пожарна охрана ОТНОШЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ
- Закупувайте лекарствени артикули и лекарства само от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение;
- Дрогериите и уеб страниците за продажба на лекарствени артикули по интернет могат да оферират единствено медикаменти, които не се отпускат по лекарско наставление. уверете се, че тези уеб сайтове имат позволение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.
- Имайте поради, че не всички защитни маски, дрехи и антибактериални гелове са медицински произведения. такива са единствено тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;
-  В случаи на открити повишени цени на предлагани лекарствени артикули и лекарства, сезирайте способените органи – Изпълнителната организация по медикаментите – /ИАЛ/, Комисията за отбрана на потребителите – /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули – /НСЦРЛП/, или  подайте сигнал на тел.112.

PETEL.BG приканва жителите към успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР