Постановление на Асен Василев елиминира служителите на финансовото министерствоБившият финансов

...
Постановление на Асен Василев елиминира служителите на финансовото министерствоБившият финансов
Коментари Харесай

Печатат изборните бюлетини без контрол

Постановление на Асен Василев отстрани чиновниците на финансовото министерство
Бившият финансов министър преди да сдаде властта трансформирал наредбата за скъпите бумаги

Отмяната на разпореждане 197 на Министерски съвет не е задоволителна

Без надзор оставил отпечатването на бюлетините за изборите някогашният финансов министър Асен Василев. Това заяви шефът на ЦИК Камелия Нейкова. Тя изясни, че промени в наредбата за скъпите бумаги снижават контрола върху техническия боклук и това може да всее подозрение в честността на вота.

С смяната на Асен Василев, която влиза в действие от 1 септември 2022 година, отпада физическият надзор от чиновници на министерството на финансите. Нейкова акцентира, че с ЦИК не е била осведомена авансово за измененията в наредбата.



Асен Василев трансформирал с разпореждане 197 е премахнал физическия надзор при отпечатване на скъпи бумаги.

Проверка на “Труд” откри, че промените са обнародвани в брой 60 на Държавен вестник от 29 юли. От ЦИК импровизирано обясниха, че въпросът за отпечатването на бюлетините без надзор бил повдигат на съвещание на комисията от Севинч Солакова. Тя предизвестила, че сходни текстове ще внесат в допълнение напрежение и съмнение във вотът.

Експерти по изборите разясниха, че сходна смяна основава съмнение към изборите и подозрения за нерегламентирано печатане на бюлетини, с които да се управлява вота.

След абсурда в Костинброд бе взето решение бюлетините да се печатат единствено в базата на Българска народна банка. Изключение се прави само за локалните избори, когато се разпореждат поръчки и на по-малки печатници.

На изключителните парламентарни избори на 2 октомври ще се гласоподава с хартиени бюлетини в секциите под 300 души. Но се отпечатва цялостен брой бюлетини като застраховка против неизправни машини.

По неотложност през вчерашния ден служебният финансов министър Росица Велкова се зае да оправя бакиите на Асен Василев. Предложено е анулация на разпореждане 197 на Министерски съвет, с което се основава Институт за стратегически разбори и прогнози. Именно основаването на този институт оставя без физически надзор отпечатването на скъпите бумаги, на което до в този момент са участвали чиновници на финансовото министерство.

В отчет за анулацията на постановлението се показва, че “отпадането на физическия надзор при отпечатването на скъпите бумаги може съществено да затрудни осъществяването на уговорките на Министерството на финансите по отношение на контрола при отпечатването на бюлетини според член 209, алинея 1 от Изборния кодекс, както и контролните функционалности във връзка със отбраната на фиска.”

Юристи разясниха пред “Труд”, че анулацията на Постановление 197 на Министерски съвет не е задоволителна. За да се възвърне контрола при отпечатването на скъпите бумаги още веднъж би трябвало да се промени и наредбата.

Машините за вота не престават да се съхраняват в частен склад и да се охраняват от Министерство на вътрешните работи. Централната комисия има контракт за частния склад до момента в който се откри държавен парцел. Този контракт към този момент е изминал, само че към момента държавен парцел не е обезпечен. “От началото на годината въпросът е поставян многократно”, акцентира шефът на ЦИК Камелия Нейкова. Тя изрази вяра, че служебното държавно управление ще откри подобаващ парцел.
Важните периоди за изборите
- До 17 август партиите и обединенията би трябвало да подадат заявление в Централната изборна комисия за регистрация за присъединяване в изборите.

- На 30 август би трябвало да са регистрирани всички листи с кандидат-депутати.

- На 2 септември се открива предизборната акция.

- До 6 септември българите, които ще гласоподават отвън страната, би трябвало да заявят това документално или посредством електронно заявление от страницата на ЦИК.

- До 17 септември гласоподавателите, чиито непрекъснат и сегашен адрес са в разнообразни обитаеми места, могат да бъдат вписани в изборния лист по сегашен адрес. Един ден преди изборите секционните комисии получават машините за гласоподаване и изборните бумаги.

- На 2 октомври изборите стартират в 7 часа сутринта и завършват в 20 часа.

Планът е умислен след вота на съмнение
За началник на Института за разбори беше гласен кадър на Политическа партия
Правителството в оставка на Кирил Петков взема решение да сътвори с разпореждане Института за стратегически разбори и прогнози към министерството на финансите десетина дни откакто в 47-ото Народно заседание беше гласуван избор на съмнение.

Очевидно беше, че след 22 юни животът на предишния парламент е къс, само че тъкмо поради това Асен Василев е подготвил въпросния институт, през който да може да се наложи индивидуален надзор върху печатането и на изборните бюлетини, разясниха импровизирано от Министерския съвет.

Още при приемането на въпросното разпореждане беше ясно, че за началник на Института ще бъде назначен “емоционално близкият другар на Василев - Георги Клисурски. Клисурски беше назначен като консултант на Василев още в първото служебно държавно управление през 2021 година, а след това влезе и в Националния съвет на “Продължаваме промяната”.

Аргументът, с който държавното управление в оставка сътвори Института е, че имало открита липса на обединен център за правене на стратегически микро- и макроикономически разбори по разнообразни тематични посоки - от фискална политика до опазване на здравето. С промените, с които се сътвори Института за стратегически разбори и прогнози, беше заложено процесуалното посланичество на страната по интернационалните арбитражни производства да се трансферира от финансовото министерство в министерството на правораздаването.

Точно този проблем обаче разбуни адвокати, които тогава нападнаха скандалната смяна и непосредствено оповестиха, че Асен Василев се е прицелил в преместването на арбитражите, с цел да може да бъдат наети нови юридически адвокатски фирми и евентуално да се облагодетелстват избрани лица.

Необходими са сред 2500 и 3000 IT специалисти
За първи път ЦИК ще обезпечава техниците
За първи път ЦИК ще обезпечава IT експерти за техническа поддръжка на машините и за инсталиране на софтуера на над 12 000 машини.

Проверка на “Труд” откри, че на този стадий комисията няма решение по какъв начин ще бъдат набирани експертите. Членове на ЦИК разясниха, че имало два варианта- първия бил да изискат помощ от министерството на електронното упрамвление, а вторият да разгласят социална поръчка. Миналата година “Сиела норма” беше наела 2500 техници.

Срокът за инсталиране на програмен продукт на машините за гласоподаване нормално е много къс - не повече от 5 дни. Експерти показаха опасения, че имено при инсталирането могат да се създадат освен неточности, само че и операции върху устройствата за гласоподаване.

При последния избор през ноември, предходната година бе регистрирано, че към при 60 устройства е зародил проблем в деня на вота. Времето за премахване на проблемите е до час.

Към момента не е осъществена инспекция какво е положението на машините, не се знае и дали принтерите са изправни.
Борислав Цеков, лекар по конституционно право: Остава да разгласят „ първи частни избори “


Тревожно звучат обстоятелствата, които се изнасят публично от ЦИК. С смяна в регулациите на скъпите бумаги държавното управление на Кирил Петков е премахнало значим надзорен механизъм, което слага под риск от компрометиране отпечатването на бюлетини. С смяната отпада физическият надзор от чиновници на министерството на финансите. Това не е просто техническа детайлност. Едва ли смяната е инцидентна. Очевидно някой се е подготвял за нещо.

Машините за гласоподаване пък не престават да си стоят в частен склад. Въобще, целият развой е аутосорснат - машини, програмен продукт, предпазване, поддръжка. Държавата абдикира. Остава да разгласят “първи частни избори”. Нямам никакво доверие в подобен избирателен развой.
Проф. Михаил Константинов: Намалява се доверието в изборния развой


Когато в един развой се занижи контрола се завишава вероятността от злоупотреби. А дали ще се стигне до злоупотреби, никой не знае.

Това, което са създали Кирчо и Кокорчо не ме учудва.

Дали ще има операция с бюлетините на вота, аз не знам, само че сигурно всяко занижаване на ограниченията за сигурност, предпоставя понижаване на доверието в изборния развой. Това е изрично.
Наталия Киселова, доцент по конституционно право: Предстои основаването на регион „ Чужбина “


През октомври ще излязат резултатите от преброяването. Те ще покажат понижаване на популацията, респективно и на гласоподавателите в страната. Това е обвързано със основаването на регион чужбина. Следователно, следва основаването на 32-ри изборен регион “Чужбина”.

Предстои да се види и какъв брой българи са в чужбина, с цел да се пресметна какъв брой мандата ще се дадат на този изборен регион, както и от кое място ще се вземат. Т. е. ще се наложи “прекрояване” на МИР-овете в страната и корекции в мандатите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР