Посолството на Украйна в България призова за подкрепа на петиция

...
Посолството на Украйна в България призова за подкрепа на петиция
Коментари Харесай

Петиция за смяна на руски с украински имена на улици в 34 държави |

Посолството на Украйна в България прикани за поддръжка на петиция за преименуване на улици, на които се намират съветското посолство и консулства у нас, като популяризира акцията на за промяна на имената на улици поради съветската инвазия в страната. 

Кампанията приканва целия свят да направи Украйна част от своите столици и градове, а самодейността е доста мощен метод да се отговори на опитите на Русия дейно да зачеркнат Украйна и украинската просвета, показват от посолството у нас. Това би бил един алегоричен акт в поддръжка на украинския народ, който пази своята самостоятелност във войната, стартирана от Русия, се показва в известието. 

Предложенията за промяна на имена у нас са: част от ул. „ Никола Мирчев ”, на която се намира постройката на съветското консулство в София да се споделя ул. „ Героите на Украйна ”; бул. „ Драган Цанков ”, където се намира постройката на съветското посолство в София, да се споделя бул. „ Украйна ”; ул. “Ниш ” в Русе, където е постройката на съветското консулство, да се споделя ул. „ Героите на Украйна ”; част от ул. „ Македония ” във Варна, където е постройката на съветското консулство, да се промени на ул. „ Украйна ”. 

Сайтът на акцията съдържа връзки към петиции за преименуване на улиците с посолства и консулства на Русия в 53 града в 34 страни по света. 

Албания, Литва, Латвия и Норвегия към този момент преименуваха улици и площади. 

В Столичния общински съвет е получено на Найо Тицин бул. " Драган Цанков " в частта си пред Руското посолство да се преименува на " Героите на Украйна ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР