Посолствата на Украйна и САЩ в България реагираха остро на

...
Посолствата на Украйна и САЩ в България реагираха остро на
Коментари Харесай

Посолствата на САЩ и Украйна с остра реакция срещу шефа на СЕМ Соня Момчилова

Посолствата на Украйна и Съединени американски щати в България реагираха остро на коментара на ръководителя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова по отношение на зверствата на съветската войска в Буча по време на окупацията на града през 2022 година Тя съобщи в предаването „ Контракоментар “ на Асен Генов в Ютюб, че с изключение на съветска агитация, в българските медии се следи и „ агитация в противоположна посока “. Като образци за това Момчилова даде изявленията „ за заболяване на Путин, че бил починал, за Буча и т.н “.

„ Категорично настояваме, че е неприемливо изопачаването на обстоятелствата в изискванията на широкомащабната въоръжена експанзия на русия против Украйна. Трагедията в Буча беше приета от интернационалната общественост с приемането на декларация, към която Република България публично се причисли през април 2023 година “, се споделя в позицията на украинското посолство у нас.

„ След деокупацията на Буча напролет на 2022 година интернационалните специалисти записаха 1400 убийства (включително 37 деца), голям брой обстоятелства на изнасилвания, мъчения и други военни закононарушения. Към момента се проверяват съвсем 11 000 военни закононарушения в Киивска област. Като цяло, в границите на активността на Международния углавен съд и Специалния арбитражен съд за следствие на закононарушенията на съветското политическо управление против Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни закононарушения, както и опустошения на значима гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта). Посолството на Украйна чака от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровергаване и взимане на нужните ограничения за реагирането по отношение на рисковите и подвеждащи изказвания, касаещи зверствата на съветските окупатори в Буча, което опонира на формалната позиция на Република България като държава-членка на Европейски Съюз и НАТО “, написа още в позицията на посолството на Украйна.

„ Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с цялостна скорост, като отхвърля Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало кръвопролитие. Стотици мъже, дами и деца са убити безсистемно от съветските сили. Тези дейности са част от акция на необятно публикувано и систематично принуждение против цивилни жители. Не се заблуждавайте от лъжите “, приканиха от американското посолство.

Два дни след изявлението на Момчилова Съвет за електронни медии излезе с позиция.

„ Съветът за електронни медии изрично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за колосален акт на мъчения и убийства на цивилни жители, поради отразяването на които Съвет за електронни медии се сезира преди повече от година “, се споделя в позицията.

„ По мотив войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени голям брой наблюдения на стратегии на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и малкия екран. Налице са към този момент формирани административнонаказателни производства и са наложени имуществени наказания на снабдители, които отхвърлят жестокостите на войната “, показват от Съвет за електронни медии.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР