Последвайте Гласове в .Когато нещата не вървят, естествената нагласа е

...
Последвайте Гласове в .Когато нещата не вървят, естествената нагласа е
Коментари Харесай

Всички са виновни за високите цени на енергията. Някои обаче повече от други

Последвайте ”Гласове " в.
Когато нещата не вървят, естествената настройка е да се търси провинен. Да, само че за високите сметки за сила някои са по-виновни от други. Енергийната рецесия в Европа се изяснява с тежестта на Русия в международното произвеждане на изкопаеми течни горива. Владимир Путин, в границите на войната в Украйна, употребява като средство за напън силата и " Газпром ", който е главен снабдител на газ за Европа. Но с изключение на Путин, отговорност за високите цени на силата частично носят държавните управления, енергийните сдружения, а от време на време и самите консуматори, написа в публицистична публикация френският вестник " Ле-з-еко ".

Причините в основата на скока на котировките са доста, само че преди всичко е пресъхването на съветските газови доставки за Европа от началото на войната в Украйна. Много електроцентрали употребяват газ за произвеждане на ток, изключително в Германия, а откакто газът стартира да понижава, цената му също хвръкна рекордно. Освен това във Франция сега действат единствено 26 от общо 56 атомни реактора на енергийната компания Е Де Еф (EDF) поради проблем с корозията. Това е понижило производството на електричество в страната до исторически ниско ниво, което механично повишава цените. Ръководството на компанията увери, че спрените реактори ще бъдат пуснати още веднъж през зимата на 2022 година, която се чака да бъде изключително сложна във връзка с енергийната сигурност.
Колко тежи силата в приходите на европейците?
По калкулации на Конфедерацията на европейските профсъюзи (КЕП - ETUC) годишните разноски за сила към този момент са по-високи от месечната минимална заплата в 16 европейски страни. Организацията приканва ръководителите да усилят минималните заплати и да дефинират таван за енергийните сметки " преди рецесията да коства човешки животи тази зима ".

Все повече европейци могат да се окажат в неспособност да си заплащат сметките поради скока на цените на силата. Увеличавайки се с 38 % сред юли 2021 година и юли 2022 година, цената на газа и електрическата енергия стана забележителна част от приходите на европейските трудещи се, отбелязва синдикалната конфедерация.
 

Според нейно изследване 9,5 млн. работещи към този момент са имали усложнения с енергийните сметки през 2021 година Синдикалните специалисти съпоставят годишните енергийни сметки в другите страни членки на Европейски Съюз с минималната заплата и междинния приход за съответната страна. Проучването се основава на цените на силата през юли 2022 година и междинното ползване на ток и газ на семействата през 2019 година
Заключението е, че делът на разноските за сила в междинния приход е повишен с над 20 % в 14 европейски страни, като в Естония този дял се е усили съвсем двойно. Така, по калкулации на КЕП, един естонец би трябвало да работи 26 дни повече, в сравнение с през 2021 година, с цел да си заплати годишните сметки за сила.
При все това обаче най-голяма е тежестта на енергийните сметки в Гърция, Чехия, Италия и Словакия - сред 8 и 10 % от междинния приход.
В България този дял е 5,6 на 100, с което страната ни се подрежда в средата  на таблицата, отпред на която е Гърция с близо 10 % дял на енергийните разноски, а на най-ниското ходило е Литва, с 3,1 на 100.
Според същата таблица обаче само в България и в Унгария този дял е намалял от 2021 до 2022 година - надлежно с 1,2 на 100 и с 4,3 на 100 - до момента в който в Естония увеличението за една година е с 98,9 на 100, а в Нидерландия - със 72 %.
През 2022 година енергийните сметки са били по-високи от минималните заплати в 16 европейски страни, до момента в който през 2021 година тези страни са били единствено осем.
Определяне на таван на цените
" Когато годишната ви сметка е над едномесечна заплата, няма трикове, с цел да се пести ", предизвестява заместител генералният секретар на КЕП Естер Линч. Затова профсъюзната конфедерация приканва европейските ръководители да усилят заплатите, да провиснал незабавна помощ за най-бедните, само че и да наложат таван на сметките за ток и да вкарат налози за свръхпечалбите на енергийните дистрибутори.
Урсула фон дер Лайен: " Изпращайте сметките за ток и газ в Москва на същинския провинен! "
По време на дебатите в Европейския парламент след годишната тирада " За положението на Съюза ", произнесена от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, лявата френска евродепутатка Манон Обри взе думата, като размаха сметки за енергийни разноски, изпратени от нейни сънародници. " Тази рецесия не е резултат само на войната в Украйна и на мерзкия шантаж на Владимир Путин, а е артикул на икономическа система, чиито пропуски би трябвало да признаете ", обърна се Манон Обри към ръководителката на комисията. 
Минути по-късно, взимайки още веднъж думата пред евродепутатите, Урсула фон дер Лайен контраатакува. " Госпожо Обри, сметките, които показахте, да, те са непостижими, правилно е! Но знаете ли какво? Изпратете тези фактури в Москва, там е виновникът ".
Енергийните колоси нямат никакви заслуги за свръхпечалбите си, съгласно нобелиста Стиглиц 
Гигантите в енергийния бранш " не са създали нищо, с цел да заслужат " свръхпечалбите си, които би трябвало да бъдат обект на извънредно данъчно облагане и преразпределени към " тези, които страдат ", съобщи носителят на Нобелова премия за стопанска система Джозуеф Стиглиц в изявление за Агенция Франс Прес. По думите му огромните петролни компании нямат никакви заслуги, в основата на казуса е нашествието на Путин в Украйна. Стиглиц акцентира, че обстановката е тревожна освен в Европа, само че и в Съединени американски щати, които са доста по-малко подвластни от енергийния импорт от Русия, само че където скокът на цените е донесъл големи облаги на компании като " ЕксънМобил " (ExxonMobil) и " Шеврон " (Chevron) - надлежно 17,9 милиарда $ и 11,6 милиарда $ през второто тримесечие.
Таван за облагите предлага и ЕК 
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа пред Европейския парламент оферти за преодоляване на енергийната рецесия, провокирана от войната в Украйна. Сред тях са установяване на таван на облагите за производителите на ток, като свръхпечалбите им да бъдат преразпределени за целенасочена поддръжка на потребителите. По нейните думи от тази мярка може да се чака страните да разполагат с спомагателни 140 милиарда евро.
Енергийният пазар, както наподобява през днешния ден, към този момент не е в услуга на потребителите, заключи тя. Трябва да разделим ценообразуването и обвързаността сред газа и тока, следва дълбока смяна на пазара на ток, добави председателката на Еврокомисията. Според нея е належащо и понижаване на потреблението на ток в Европейски Съюз в най-натоварените часове. Фон дер Лайен настоя също така Европейски Съюз да се насочи към сигурни снабдители на газ като Съединени американски щати, Норвегия и Алжир. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР