Последствията от затоплянето на Земята стават все по-очевидни, а мерките

...
Последствията от затоплянето на Земята стават все по-очевидни, а мерките
Коментари Харесай

Земята тревожно се затопля, промените в климата изглеждат необратими


Последствията от стоплянето на Земята стават все по-очевидни, а ограниченията за отбрана на климата не са задоволителни - установяват специалистите на Организация на обединените нации. Температурата може да се увеличи с 1,5 градуса още през 2030-а година.

Фактите са тревожни: " Много евентуално е около по-нататъшното стопляне на климата епизодите с поройни превалявания да станат по-интензивни и по-чести ", написа в новия отчет на Междуправителствения комитет по изменението на климата към Организация на обединените нации. На базата на новите научни знания покачването на морското ниво, топенето на ледовете, рисковите горещини, засушаванията и пороите могат да бъдат планувани с доста по-голяма акуратност.
Редакцията предлага
Доказано е и, че морското ниво ще продължи да се покачва, а ледовете ще не престават да се топят. " Много евентуално " значи с 90 или 100 % сигурност.

Вината е на човешкото въздействие

Дори да се окаже допустимо постигането на климатичен неутралитет до 2050-а година (т.е. цялостно обезвреждане на парниковите газове), до края на века морското ниво ще е със 62 см по-високо, в сравнение с през 1995-2014 - в следствие от топенето на ледовете. Същевременно в отчета (какъвто не е имало от 2013-а година насам) се, че в случай че парниковите излъчвания не бъдат незабавно понижени, задачата за ограничение на стоплянето на Земята до под два градуса спрямо времената преди индустриализацията, няма да бъде реализирана.

" Много от промените в климата произтичат директно от човешкото въздействие ", споделя Вероника Ейринг от университета в Бремен, която е измежду съавторите на отчета. " Няма подозрение, че точно човешкото въздействие води до стопляне на атмосферата, океаните и земята ", написа в отчета, съгласно който поради хората климатът се е затоплил толкоз, колкото не се е случвало от най-малко 2000 години. През 2019-а година концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата е била по-висока, в сравнение с когато и да било през последните най-малко два милиона години.

Правителствата би трябвало да вземат ограничения

Експертите от Междуправителствения комитет по изменението на климата към Организация на обединените нации са създали и два трагични сюжета за развиване, които даже да не са евентуални, не трябва да бъдат изключвани. Единият е за увеличение на морското ниво с два метра до края на века - според от скоростта, с която се топят ледовете. Другият предвижда колапс на атлантическите ротационни течения (включително ), които придвижват студени и топли води из океана и въздействат на значимите за милиарди хора мусони в Африка и Азия. Сривът на тази система от течения би дал отблясъци и в Европа.

Десетки страни бяха обхванати от опустошителни пожари това лято

В отчета е записано, че световната междинна температура за интервала 2011-2020-а година е с 1,1 градуса над равнището от времената преди индустриализацията. Парижкото съглашение по отношение на промените в климата, подписано през 2015-а година, планува страните да задържат стоплянето на Земята под два градуса, по опция - до 1,5 градуса. " Ако незабавно не понижим излъчванията парникови газове и до 2050-2070-а година не реализираме неутралитет, няма да можем да осъществим задачите от Парижкото съглашение ", споделя Дъглас Мараун от университета в Грац, който е измежду създателите на отчета.

В подготовката му са взели участие над 230 учени от 66 страни, а констатациите му са утвърдени единомислещо от 195-те държави-членки на Междуправителствения комитет по изменението на климата към Организация на обединените нации. " Оттам следва, че държавните управления поемат съответните задължения и след това никой не би могъл да каже - нямам нищо общо ", разяснява Йохем Мароцке от Института по метеорология " Макс Планк ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР