Последствията от експлозивната смърт на голяма звезда се виждат на

...
Последствията от експлозивната смърт на голяма звезда се виждат на
Коментари Харесай

Европейската южна обсерватория улови призрака на гигантска звезда



Последствията от избухливата гибел на огромна звезда се виждат на изображение, оповестено Европейската южна обсерватория, съобщи „ Ройтерс “. Детайлната фотография демонстрира големи влакна от блестящо светещ газ, изхвърлен в пространството по време на експлоадирането на свръхнова.

„ Страховита паяжина, вълшебен дракони или мъгливи следи от призраци – какво виждате на това изображение на остатъка от свръхнова Вела? “, написа Европейската южна обсерватория (ESO). Този хубав гоблен от цветове демонстрира призрачните остатъци от гигантска звезда и е сниман с невероятни елементи с телескопа VLT Survey Telescope, ситуиран в обсерваторията Paranal на ESO в Чили.

Мъглявата конструкция от розови и оранжеви облаци е всичко, което е останало от солидна звезда, която е завършила живота си с мощна детонация преди към 11 000 години. Когато най-масивните звезди доближат края на живота си, те постоянно изгасват с гърмеж, наименуван свръхнова. Тези детонации провокират ударни талази, които минават през околния газ, компресират го и основават комплицирани нишковидни структури. Освободената сила нагрява газообразните влакна и ги кара да блестят блестящо, както се вижда на това изображение.

На това изображение с 554 милиона пиксела получаваме извънредно обстоен аспект на остатъка от свръхнова Вела, кръстен на южното съзвездие Вела (Корабни платна). В цялото това изображение могат да се поберат девет цялостни Луни, а целият облак е даже по-голям. На разстояние единствено 800 светлинни години от Земята този трагичен излишък от свръхнова е един от най-близките до нас.
 супернова Вела Детайлите на остатъка от свръхнова Вела. Снимка: Екип на ESO/VPHAS+, с признателност към отдела за астрономически проучвания в Кеймбридж
При детонацията ѝ най-външните пластове на звездата-родител са били изхвърлени в околния газ, създавайки впечатляващите влакна, които следим тук. Това, което е останало от звездата, е свръхплътна топка, в която протоните и електроните са принудени да се слеят в неутрони – неутронна звезда. Неутронната звезда в остатъка от Вела, ситуирана малко отвън това изображение в горния ляв ъгъл, се оказва пулсар, който се върти към личната си ос с невероятната скорост от над 10 пъти в секунда.

Това изображение е мозайка от наблюдения, направени с широкоъгълната камера OmegaCAM на телескопа VLT Survey Telescope (VST), ситуиран в обсерваторията Paranal на ESO в Чили. Камерата с 268 милиона пиксела може да прави фотоси през няколко филтъра, които пропущат светлина с разнообразни цветове. В това съответно изображение на остатъка от Вела са употребявани четири разнообразни филтъра, показани тук с композиция от пурпурно, синьо, зелено и алено.

VST е благосъстоятелност на Националния институт по астрофизика в Италия, INAF, и със своето 2,6-метрово огледало е един от най-големите телескопи, предопределени за проучване на нощното небе във забележима светлина. Това изображение е образец от такова проучване: VST Photometric Hα Survey of the Southern Galactic Plane and Bulge (VPHAS+). В продължение на повече от седем години това проучване картографира забележителна част от нашата родна вселена, позволявайки на астрономите да схванат по-добре по какъв начин се образуват, развиват и най-после умират звездите.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР