Huawei пуска по-бърз телефон, за да се конкурира с Apple. Ето защо САЩ се притесняват.

...
Последният телефон на Huawei, Mate 60 Pro, предизвиква шум сред
Коментари Харесай

Последният телефон на Huawei, Mate 60 Pro, предизвиква шум сред феновете на технологиите в Китай. Но в САЩ новото устройство предизвиква безпокойство, заедно с разследване от Министерството на търговията на САЩ.

Спорът за американските служители е технологията в телефона Huawei, която според съобщенията включва усъвършенстван 7-нанометров процесор, произведен от SMIC, най-големият производител на чипове в Китай, според Capital Economics. С този чип телефонът има достатъчно мощност и скорост, за да съперничи на iPhone на Apple и се продава бързо в Китай.

Това повдига въпроси относно ефективността на контрола върху износа в САЩ, който е насочен към ограничаване Способността на Huawei да придобива авангардни компоненти като усъвършенствани процесори. Досега тези ограничения на практика осакатяваха бизнеса със смартфони на Huawei.

Появявайки се в „Face the Nation“ миналата седмица, тя подчерта целта на администрацията на Байдън за подобряване на търговските отношения, но многозначително отбеляза, че търпението сред американските компании „се изчерпва“, когато става въпрос за правене на бизнес в Китай.

>

Ето какво трябва да знаете за Huawei, Mate 60 Pro и въздействието върху Apple.

Какво е Huawei?

Китайската Huawei, една от най-големите телекомуникационни компании в света, е основана през 1987 г. и сега има повече от 200 000 служители и работи в 170 страни.

Въпреки размера си, компанията е до голяма степен непозната за американските потребители, тъй като е трудно да се купуват техните продукти в САЩ. Законодателите и ФБР твърдят, че Huawei е заплаха за националната сигурност, докато AT&T и Verizon спряха да разпространяват Устройства Huawei през 2018 г.

Защо САЩ наложиха ограничения върху износа на Huawei?

Бързият растеж на компанията беше придружен от опасенията на САЩ относно връзките й с китайското правителство, както и от страхове на шпионаж. През 2019 г. САЩ обявиха Huawei за риск за сигурността и наложиха експортен контрол върху продажбите на американски технологии на компанията.

Министерството на търговията в петък каза, че тези ограничения от 2019 г. „повалиха Huawei и го принудиха да се преоткрие – на значителна цена“ за Китай.

Какво представлява Mate Pro 60?

Mate Pro 60 е най-новият телефон в линията смартфони Mate на Huawei. Новият телефон показва доказателство за 7-nm чип, произведен от SMIC, „който представлява крайъгълен камък в дизайна и производството в Китай“, според анализаторската фирма TechInsights.

Huawei започна да приема поръчки за новия телефон в петък и ще достави устройствата до 9 октомври, според Reuters. Тестовете за скорост показват, че Mate Pro 60 е способен на изтегляния, които са по-бързи от най-добрите 5G телефони, които в момента са на пазара, добавя публикацията.

Един рецензент в YouTube отбеляза, че телефонът също има сателитна поддръжка, 6,82-инчов OLED екран, 5000mAh батерия и започва от $900. „Това е звяр“, добави той.

Как се отразява това на Apple?

Най-новият телефон на Huawei идва в деликатен момент за Apple, която се очаква да представи най-новия си телефон, iPhone 15, във вторник.

В същото време Китай е един от най-важните пазари на Apple, който представлява около 20% от нейните приходи. Освен подновената конкуренция от страна на Huawei, Apple също е изправена пред нови ограничения от страна на китайското правителство с доклади, че на държавни служители е забранено да използват iPhone.

Новините за забраната доведоха до загуба на акции на Apple с около 200 милиарда долара на пазара стойност тази седмица.

Все пак някои експерти смятат, че безпокойството относно въздействието на правителствена забрана е неоправдано.

„Относно последните новини от Китай през последните няколко дни, ние вярваме, че в най-лошия сценарий всяка забрана на iPhone от китайска правителствена агенция е доста преувеличена, за да се изразят количествено нейните по-малко от ~500k iPhone от приблизително 45 милиона, които очакваме ще бъдат продадени в Китай през следващите 12 месеца“, каза анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс пред инвеститорите в клиентска бележка.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР