Последният спад идва в момент, в който Поднебесната империя води

...
Последният спад идва в момент, в който Поднебесната империя води
Коментари Харесай

Китайската икономика забавя темп. Но колко голям точно е проблемът?

Последният спад идва в миг, в който Поднебесната империя води комерсиална война със Съединените американски щати. Двете най-големи стопански системи постановиха мита върху артикули на стойност $50 милиарда всяка, и заплашват да продължат, написа в собствен разбор CNN Money.

Най-старшият стопански консултант на президента Тръмп, Лари Кудлов, съобщи този месец, че китайската стопанска система " наподобява извънредно ", до момента в който тази на Съединени американски щати се оправя отлично.

Реалността има повече нюанси, само че протичащото се с китайската стопанска система визира бизнеси по целия свят.

Забавяне на растежа

Китай е една от най-бързорастящите огромните стопанска система в света - през 2017 година темпът бе 6,9 %, по данни на държавното управление. Но през тази година стартира да губи инерция, а знаците за следващо закъснение се усилват.

Официални данни от юли демонстрираха закъснение в вложенията, производството и търговията на дребно. Търговската война също основава терзание, само че не е най-голямото.

" Търговският спор ще забави стопанската система, само че не чак толкоз. Очакваме тя да бъде отслабена основно поради вътрешни проблеми, породени от по-бавен напредък на кредитирането ", споделя Чанг Луи, икономист в Capital Economics.

Но някои специалисти считат, че страховете от забавянето са пресилени. Дъглас Мартън, който оглавява азиатския клон на Northern Trust Capital Markets, показва, че някои знаци - като търсенето на нефт и пазара на парцели - към момента са мощни.

 Запътва ли се Турция към икономическа рецесия?
Запътва ли се Турция към икономическа рецесия?

Рискът от криза се е нараснал, споделят от Fitch. Ето по какъв начин се стигна дотук

Срив на пазарите

Капиталовият пазар и валутата на Китай потънаха, откакто вложителите започнаха да се тормозят за здравето на стопанска система и въздействието на комерсиалната война. Основният показател, Shanghai Composite, мина в мечо въодушевление преди два месеца и в този момент е към 23% по-ниско от пика през януари.

Юанът изтри 9% от цената си по отношение на щатския $ от април насам. Спадът е отчасти поради повишението на лихвите от Фед, което прави за вложителите по-атрактивно да държат активи в долари и да продават в други валути.

По-евтината валута прави и износът по-евтин, което оказва помощ за компенсиране на резултата от митата. Но анализатори показват, че Пекин би трябвало да е деликатен с валутата, с цел да избегне внезапен спад, който да уплаши вложителите.

Тежкият дълг

Забавянето на Китай идва на фона на опита на Пекин да се оправи с голямата задлъжнялост, завещание от големите стратегии за тласъци поради финансовата рецесия. Най-големи терзания основават големите равнища дълг на фирмите, изключително на държавните.Президентът Си Дзинпин приканиха финансовата система да понижи рискованото кредитиране и се опита да постави завършек на " сенчестото банкиране ". Но анализатори се тормозят, че закъснение на кредитирането ще натежи над стопанската система.

Компенсация

Китай търси способи да поддържа стопанската система. Пекин към този момент разгласи редица ограничения, в това число понижаване на налозите, увеличени инфраструктурни разноски и нови заеми за бизнеса.Централната банка стартира да налива пари във финансовата система, с цел да усили кредитирането и количеството депозити, които банките са задължени да задържат.

 Имотният пазар, а не комерсиалната война, е най-големият риск за Китай
Имотният пазар, а не комерсиалната война, е най-големият риск за Китай

Накъде ще тръгнат цените на жилищата във втората най-голяма стопанска система?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР