Последният прокурор от Нюрнбергския процес за военните престъпления през Втората

...
Последният прокурор от Нюрнбергския процес за военните престъпления през Втората
Коментари Харесай

Последният прокурор от Нюрнбергския процес почина на 103 години

Последният прокурор от Нюрнбергския развой за военните закононарушения през Втората международна война Бенджамин Ференц умря на 103-годишна възраст, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че Ференц е бил основен прокурор на Нюрнбергския развой, по време на който е била търсена отговорност от нацистките нарушители.

Ференц е преследвал немски публични чиновници по обвинявания в закононарушения против човечеството и военни закононарушения.

Сред тях са четиримата командири на оперативни групи от есесовци, които са убивали беззащитни дами, мъже и деца в окупираните територии в Източна Европа.

 В Германия оферират наложително посещаване в концлагер за учители по история В Германия оферират наложително посещаване в концлагер за учители по история

Според американския музей на Холокоста във Вашингтон, който го назовава " водач в търсенето на правдивост за жертвите на геноцид и обвързваните с него закононарушения ", Ференц е бил последният останал прокурор от Нюрнбергския развой.

Той е умрял в петък в старешки дом във Флорида, оповестяват американските медии, като се базират на сина му Дон Ференц.

Кой е Бенджамин Ференц?

Би Би Си отбелязва, че Бенджамин Ференц е бил единствено на 27 години, когато е обезпечил присъдите на нацистки офицери за военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

По-късно той се застъпва за основаването на интернационален съд за гонене на военни закононарушения, цел, осъществена през 2002 година

Ференц е роден в Трансилвания - част от Румъния - през 1920 година, само че фамилията му емигрира в Съединени американски щати, когато той е дребен, с цел да избяга от антисемитизма, по-късно се открива в Ню Йорк.

След като приключва право в Харвард през 1943 година, той се записва в американската войска и взе участие в десанта на съдружниците в Нормандия и в Арденската атака. Той се издига до чин сержант и в последна сметка се причислява към екип, претрупан със задачата да проверява и събира доказателства за нацистки военни закононарушения.

Екипът влиза в концентрационни лагери при освобождението им, като води бележки за изискванията във всеки и интервюира оживелите.

По-късно Ференц приказва за разкриване на тела, " струпани като дървен материал " и " безпомощни скелети с диария, дизентерия, тиф, туберкулоза, пневмония и други болести, които повръщат в своите въшлясали кревати или на земята, като единствено с жалките им очи молят за помощ ".
" Няма подозрение, че бях неизличимо травматизиран от прекарванията си като следовател на военни закононарушения в нацистки центрове за заличаване ", написа той. " Все още се пробвам да не приказвам и да не мисля за детайлностите ". След войната Ференц се завръща в Ню Йорк, с цел да практикува право, само че малко по-късно е нает да оказва помощ в преследването на нацистите на Нюрнбергския развой, макар че няма предходен опит в правосъдните процеси.

Той е назначен за основен прокурор на процеса против членове на Einsatzgruppen, мобилни ескадрони на гибелта на Секретен сътрудник, които са работили в окупираната от нацистите Източна Европа и се счита, че са умъртвили повече от милион души.

От 22-ма мъже, изправени пред съда, всички са приети за отговорни по най-малко едно обвиняване, като 14 са наказани на гибел, а четирима в последна сметка са екзекутирани.

След приключването на процесите Ференц, който владее шест езика, в това число немски, остава в Западна Германия и оказва помощ на еврейски групи да получат съглашение за репарации от новото държавно управление.

В по-късните си години той става професор по интернационално право и води акция за интернационален съд, който да може да преследва водачите на държавни управления, за които е открито, че са направили военни закононарушения, като написва няколко книги по тематиката.
През 2002 година в Хага, Нидерландия, е основан Международният углавен съд, макар че успеваемостта му е лимитирана от отхвърли на няколко огромни страни, в това число Съединени американски щати, да вземат участие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР