Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов даде интервю пред

...
Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов даде интервю пред
Коментари Харесай

Горбачов: СССР можеше да бъде спасен

Последният водач на Съветския съюз Михаил Горбачов даде изявление пред ТАСС, в което съобщи, че Съюз на съветските социалистически републики е можело да бъде избавен със основаване на Съюз на суверенните страни.

" Ние изначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните връзки, с връзките сред центъра и републиките. Не стигнахме незабавно до извода, че Съюзът има потребност от обновяване ", съобщи Горбачов.

" Дори и след пуча обаче, когато републиките оповестиха самостоятелност, а позициите на президента на Съюз на съветските социалистически републики бяха съществено отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните страни ", посочи първият президент на Съюз на съветските социалистически републики. Горбачов означи, че Съюзът на суверенните страни е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

" По-конкретно, те щяха да станат членове на Организация на обединените нации, а Съюзът щеше да запази мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над нуклеарния боеприпас. Уверен съм, че щеше да е доста по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза ", съобщи последният водач на Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР