Последният ден на месец май ще се запомни с впечатляващо

...
Последният ден на месец май ще се запомни с впечатляващо
Коментари Харесай

Благодаря ви, млади български музиканти!

Последният ден на месец май ще се запомни с впечатляващо музикално събитие, което се реализира на сцената на Софийския музикален спектакъл. То беше сътворено от тридесетина ученици на Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров " и с присъединяване на няколко солисти, хора и оркестъра на Музикалния спектакъл. "Главният провинен " за триумфа на Световната премиера на мюзикъла "Малкият принц " беше една млада, 28-годишна, и очевидно талантлива музикално персона, с афинитет към музикално-сценичния род - композиторката Емелина Горчева. И, несъмнено, останалият постановъчен екип отпред с либретистката Йоанна Мирчева, диригента проф. доктор Ивайло Кринчев, режисьорката доцент доктор Виолета Горчева, хореографите доктор Радослав Радев и Румен Григоров, сценаристите и костюмиерите Чавдар Чомаков и Михаела Занева.
Въпреки "студентския си статус " всички участници артисти демонстрираха освен отлична вокална подготовка, само че и професионално безапелационно театрално държание. Те почтено опазиха репутацията на българската музикално-образователна система и съответно на българската вокална школа, която се употребява с известност по света наедно с италианската, съветската, немската и френската певческа школа.
Рецензираното събитие не е случайно в близо 100-годишната Музикална академия. То съставлява продължение на една позитивна процедура - понастоящем налагана като "новост " в българската просветителна система - за многогодишно съдействие сред нея и Сливенската опера, което неведнъж е доказвало своята взаимноизгодна целенасоченост.
По време на целия театър от сцената струеше положителна сила, която се излъчваше от артистичната безрезервност и възторг на младите актьори. Наблюдавайки искреността на техните театрални дейности, от самото начало си мислех, че този театър трябваше да бъде включен в културната стратегия на българското председателство на Европейския съвет. Той образно щеше да даде опция на европейските политически водачи директно да се убедят в същинската музикална даровитост, притежавана от младите българи, които и понастоящем основават благосъстоянието на българската просвета. Уви, това можеше да се случи, в случай че някой предвидлив български началник поемеше "риска " да го предложи, а не да се върви по утъпкания път на шаблона...
За първи път чувах и виждах артистичните изяви на младите артисти - даже не зная техните имена - и заради това не съм в положение да върша по-комплексни оценки за техните достижения. Но умерено мога да споделя, че всичките са доста добре готови за резултатна професионална активност, която им дава опция "да полетят " към международните подиуми. Главният извод от тази констатация е, че българската страна би трябвало да им сътвори съответни условия за продължение на тяхното артистично развиване у нас, защото осъществяването на тази значима национална задача е допустимо единствено от надарени човеци и от съответните публични условия!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР