Последните три години бяха доста необикновени. Периодът може да се

...
Последните три години бяха доста необикновени. Периодът може да се
Коментари Харесай

Влизаме в нова икономическа ера

" Последните три години бяха много невероятни. Периодът може да се каже е благополучие за множеството спестители. Не единствено 2022 година, само че и идващите години, ще бъдат разнообразни. Кризата на Разходите за живот слага обществената ангажираност на тестване. Политиците са изправени пред голямото предизвикателство да овладеят енергийната рецесия, да обезпечат зелената промяна и да подтикват растежа, до момента в който паричната политика стопира внезапно. Няма време и място за политически неточности. Ключът към триумфа са новаторските и целенасочени ограничения на национално и на наднационално европейско (на европейската общност) равнище. " Това се споделя в 13-то издание на " Global Wealth Report ", който наблюдава положението на активите и отговорностите на семействата в близо 60 страни.

Според отчета 2021-ва евентуално е последната година на остарялото " ново обикновено " с мощни фондови пазари, задвижвани от паричната политика. Домакинствата се облагодетелстваха доста: За трета поредна година световните финансови активи* набъбнаха с двуцифрено число, достигайки 233 трилиона евро (+10,4%). През последните три години персоналното благосъстояние се е нараснало със зашеметяващите 60 трилиона евро. Тази сума се равнява на прибавяне на две еврозони към международното финансовото положение.
 Ето за какво семействата ще изгубят една десета от благосъстоянието си
Ето за какво семействата ще изгубят една десета от благосъстоянието си

2021 година поставя края на една епоха

Основният мотор на растежа беше взривът на покупко-продажби на фондовите тържища. Той е съдействал с към две трети за растежа на благосъстоянието през 2021 година и задвижва активите най-много от скъпи бумаги (+15,2%). Свежите спестявания също останаха високи. Въпреки спада с към 19% през 2021 година с 4,8 трлн. евро, те към момента са с 40% над равнището през 2019 година Видът на спестяванията, въпреки и нищожно, също се промени: делът на банковите депозити понижа, само че с 63,2% той остава пожеланият тип активи за спестителите. От друга страна, скъпите бумаги, както и вложенията в застрахователните и пенсионните фондове, намират все по-голяма известност, само че техният дял в свежите спестявания е надалеч по-малък, надлежно с 15,5% и 17,4%. Отразявайки тази динамичност, банковите депозити в международен мащаб набъбнаха със " единствено " 8,6% през 2021 година, което към момента е второто най-голямо рекордно нарастване (след скока от 12,5% през 2020 г.). Активите на застрахователните и пенсионните фондове регистрират доста по-слабо развиване, нараствайки с едвам 5,7%.

Брутните финансови активи на българските семейства са нарастнали с 6,1% през 2021 година, което е под дълготрайната междинна стойност от 7,5% годишно през последното десетилетие. Един от моторите беше активите под формата на застрахователни и пенсионни фондове, който означи постоянен растеж от 13,0%, подхранван от възходящия дял на свежите спестявания в размер на 1,4 милиарда евро. Това е с 34% повече по отношение на миналата година.

По - огромната част от свежите спестявания обаче се озоваха в банкови депозити (3 милиарда евро), увеличавайки тeзи активи с 9,8%. Ценните бумаги, въпреки това, означават растеж с едвам 2,2% през 2021 година, много под дълготрайната междинна стойност от 6,0%. Освен неуверения български фондов пазар, това се дължи и на слабите доходи в страната от едвам 0,5 милиарда евро (-75% по отношение на 2020 г.). Независимо от това, активите от скъпи бумаги, в това число капитала от нетъргуемите акции и дялове на фирмите, остава най-популярен в България с 45% дял в портфейла, следван от банкови депозити (36%) и активи на застрахователни и пенсионни фондове (12%).

Обръщайки взор към растежа на дълга, през 2021 година той се увеличи в допълнение до 10,8%, което е повече от два пъти от дълготрайната междинна стойност (+4,5%). Съотношението на Дълг към Брутният вътрешен продукт (в%) се резервира на 31%, с помощта на оживения стопански напредък. Това почти подхожда на междинната стойност от 33% за страните от Източна Европа, членки на Европейски Съюз. Нетните финансови активи се усилват с 4,9%, като на глава от популацията са 11 410 евро, което подрежда България е на 36-то място в класацията на най-богатите страни в света.

Войната в Украйна затрудни възобновяване след Covid-19 и обърна света с главата надолу: инфлацията е висока, силата и храната са незадоволителни, а монетарното стягане притиска стопанските системи и пазарите. Богатството на семействата ще се повлияе доста и те ще изпитат усложнение. Очаква се световните финансови активи да намалеят с повече от 2% през 2022 година, което ще е първото доста " заличаване " на финансовото благосъстояние след Голямата финансова рецесия (ГФК) през 2008 година В действително изражение семействата ще изгубят една десета от благосъстоянието си. За разлика от 2008 година, която беше последвана от релативно бърз поврат, този път средносрочната вероятност е мрачна: междинният номинален напредък на финансовите активи се чака да бъде 4,6% до 2025 година, спрямо 10,4% през предходните три години.
 Богатство и оръжие на 21 век: Който владее водата, владее целия свят
Богатство и оръжие на 21 век: Който владее водата, владее целия свят

Климатичните промени и растящото население водят до остра конкуренция за все по-оскъдните водни запаси

В края на 2021 година дългът на семействата в световен мащаб възлиза на 52 трилиона евро. Годишното нарастване от +7,6% доста надмина дълготрайната междинна стойност от +4,6% и растежа през 2020 година от +5,5%. Последният път, когато беше регистриран по-висок растеж беше през 2006 година, преди Голямата финансова рецесия. Въпреки това, заради внезапното нарастване на номиналното произвеждане, съотношението Дълг към Брутният вътрешен продукт в световен мащаб спадна до 68,9% (70,5% през 2020 г.). Географското систематизиране на дълга се промени след последната рецесия. Докато делът на развитите пазари понижава (делът на Съединени американски щати, да вземем за пример, спадна с 10 процентни пункта до 31% след ГФК), разрастващите се стопански системи образуват все по-голям дял от световния дълг. На първо място Азия (без Япония): делът се е нараснал повече от два пъти през последното десетилетие до 27,6%.

" Рязкото нарастване на дълга при започване на световната криза е обезпокоително ", сподели Патриша Пелайо Ромеро, съавтор на отчета.

" През последното десетилетие дългът на семействата в разрастващите се пазари е повишен с двуцифрено число и с повече от пет пъти от скоростта, следена в развитите стопански системи. Все отново общите равнища на дълга наподобяват управляеми, само че поради мощните структурни насрещни ветрове, пред които са изправени тези пазари, съществува действителна опасност от дългова рецесия ", добави тя.

*Финансовите активи включват парични средства и банкови депозити, вземания от застрахователни компании и пенсионно-осигурителни сдружения, скъпи бумаги (дялове, акции и капиталови фондове) и други вземания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР