Последните няколко месеца, през които броят на заразените и починалите

...
Последните няколко месеца, през които броят на заразените и починалите
Коментари Харесай

Колко опасна е новата COVID вълна

Последните няколко месеца, през които броят на инфектираните и умрелите от COVID-19 непрестанно намаляваше, дадоха вяра, че краят на пандемията наближава.

Настоящата обстановка обаче е мотив за доста терзания. В редица страни, в това число и в България, се вижда осезателен растеж на заболелите от COVID-19. Основната причина за това е новият подвариант на заболяването, който учените назовават ВА.5. Той има три основни разновидности, които му разрешават да заобикаля нашата имунна система и да нападна клетките ни по-лесно.

Изследванията демонстрират, че даже и имунизираните хора, както и тези, които са прекарали заболяването през миналата зима или пролет, могат да се заразят.

When will Covid end?
— Bloomberg (@business)
Статистиката сочи, че броят на смъртните случаи, породени от COVID-19, е понижен фрапантно. Въпреки това единствено в Съединени американски щати дневно от заболяването умират по към 300 души, а все по-често се постанова инфектираните да бъдат приети в болница. Освен това някои специалисти предизвестяват, че хората, които са били инфектирани повече от един път, са изправени пред по-голям риск от дълготрайни здравословни проблеми.

Учените наблюдават деликатно и още един подвариант - BA.2.75. Броят на инфектираните с него пораства в няколко страни, измежду които Съединени американски щати и Индия. Към момента за този подвариант се знае относително малко и не е ясно дали той предизвиква по-тежко протичане на заболяването или не. Едно нещо обаче наподобява несъмнено – BA.2.75 се популяризира бързо и напълно скоро може да се трансформира в световен проблем. Лекарите са единомислещи, че имунизациите не престават да са най-сигурната отбрана. Те прибавят, че най-застрашени са възрастните хора, както и тези, които страдат от хронични болести.

‘Stealthy’ new Covid variant can reinfect you every month
— The Independent (@Independent)
Трябва ли да се тормозим от следващия растеж на случаите на COVID-19? Колко рискови са новите разновидности? Ще се наложи ли връщането на част от ограничаващите ограничения, с цел да се спре разпространяването на заболяването? Отговорите на тези и други въпроси дава проф. Джошуа Лабер от държавния университет в Аризона, който е изтъкнат специалист в областта на микробиологията, биотехнологиите и генетиката и се занимава с проучването на метода, по който COVID-19 се развива и популяризира. Ето какво съобщи той особено за Vesti.bg:

Проф. Лабер, би трябвало ли да се тормозим от новата вълна на COVID-19?

Случаите фактически се усилват, само че това не трябва да става мотив за непотребна суматоха. На базата на данните, с които разполагаме, умерено може да се заключи, че SARS-CoV-2 е навлязъл в ендемична фаза. Това значи, че на процедура той ще остане с нас вечно, само че надалеч няма да е толкоз рисков. В момента най-разпространеният вид на вируса е Омикрон. В Съединени американски щати, а и в по-голяма част от света, най-често срещаният подвариант (който също е от фамилията на Омикрон) е BA.5.

Is it easier to get COVID-19 outdoors with BA.5?
— TIME (@TIME)
Докога ще продължи да се усилва броят на инфектираните?

Поне за Съединени американски щати се предвижда, че случаите на инфектираните с въпросния подвариант ще продължи да нараства най-малко до есента или до края на годината. Сходно е ситуацията и в Европа. В момента е мъчно да се вършат прогнози или безапелационни изводи. В Съединени американски щати да вземем за пример тестването е мощно лимитирано, а множеството хора си вършат проби в домашни условия и резултатите съвсем постоянно остават отвън формалната статистика. Според някои разбори, на всеки регистриран позитивен тест се падат по сред седем и 10 други, за които не се оповестява.

Смятате ли, че ще се наложи връщането на част от ограничаващите ограничения?

Връщането на някои ограничавания би било мъчно решение – изключително в този момент, когато циркулиращите разновидности протичат леко при множеството инфектирани хора. Първоначалната цел на тези ограничения беше да се избегне претоварването на лечебните заведения, породено от внезапното увеличение на случаите на COVID-19. Настоящата обстановка не е такава. Ако обаче новите разновидности доведат до скок на броя на хоспитализациите и повишение на смъртността, тогава ограниченията ще би трябвало да бъдат затегнати. За страдание, доста страни към този момент не наблюдават задоволително деликатно обстановката и данните, с които разполагат, не са изключително достоверни. По тази причина, даже и да настъпи смяна, ще я видим прекомерно късно. Отново желая да подчертая, че към този момент мотив за терзания няма. Докато новите разновидности протичат без затруднения и не водят до увеличение на хоспитализациите и смъртните случаи, вероятно връщане на ограничаващите ограничения би било излишно. Ние обаче сме длъжни да следим обстановката доста деликатно.

Shanghai enforces new Коронавирус testing as some parts of China extend lockdown
— Reuters (@Reuters)
Какво би трябвало да знаем за метода, по който се развива и популяризира вирусът?

Тъй като има доста хора, инфектирани с вируса SARS-CoV-2, той ще продължи да се развива и трансформира. Този развой е неминуем. Смятам, че това ще докара до появяването на нови разновидности, които не са толкоз нападателни и смъртоносни. Еволюционният императив на всеки един вирус е да се възпроизвежда и заразява допустимо максимален брой хора. Онези болести, които протичат по-леко, разрешат на инфектираните лица да прекарват по-дълго време отвън домовете си и да контактуват с повече хора, което на собствен ред улеснява разпространяването на вирусите. Не по този начин стоят нещата с заболяванията, които протичат тежко и се постанова инфектираните да си стоят у дома или да бъдат приети в болница. Ясно е, че това затруднява разпространяването им. Обяснено по различен метод, колкото по-малко признаци има даден човек, толкоз по-трудно ще осъзнае, че е болен (т.е. вирусът е по-слабо патогенен). В резултат той ще болести повече хора.

Доколко действителна е заплахата от появяването на по-опасен вид на вируса?

Не разполагам с кристална топка, а и даже да имах такава, не съм сигурен, че щеше да ми свърши работа. Затова и няма по какъв начин да ви отговоря с безспорна решителност на този въпрос. За страдание, постоянно съществува заплаха от появяването на нов и нападателен вид, с който имунната ни система да не може да се оправи. Все отново считам, че сходен сюжет е малко евентуален. Повечето учени са на мнение, че коронавирусът последователно ще се трансформира в нещо като простуда или лек грип.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР