Последните двайсет години се появи ново заболяване, нарича се орторексия.

...
Последните двайсет години се появи ново заболяване, нарича се орторексия.
Коментари Харесай

Модерните супер храни - мания или необходимост

Последните двайсет години се появи ново заболяване, назовава се орторексия. Това е големият блян на хората към здравословното хранене, сподели ръководителят на Съюза по хранителна индустрия доктор Светла Чамова по време на 14-а Национална научно-практическа конференция, отдадена на Деня на хранително-вкусовата индустрия в България. Според специалистете в сектора, българските артикули надалеч не изостават по качество от интернационалните стандарти. Българската шипка да вземем за пример съдържа в пъти повече витамин C от годжи бери.

Чамова изясни, че с въвеждането на Нов европейски правилник за етикитиране на артикули огромна част от търговците злоупотребяват с него, което пък кара въпреки това потребителите да се вманиачават в четенето на етикиетите и в здравословното хранене.

" Модерните супер храни - фикс идея или нужда " се назовава лекцията, която е подготвила Елена Цветанова от Лабораторията за изпитване на храни, фуражи и биологични материали - РВС София.Тя почнала да изследва български артикули и непознати артикули, с цел да откри кои са по-полезни. Оказва се, че импортираните артикули не са по-добри от родните ни. 

По време на Националната конфренция, отдадена на хранително -вкусовата индустрия у нас, бяха наградени български компании, взели участие в Националния конкурс на Съюза по хранителна индустрия за нови артикули и технологии през 2017 година. Наградите бяха връчени от заместник-министъра на земеделието и храните доктор Цветан Димитров . Той похвали и регистрира растежът на производството на храни у нас, както и и на износа им зад граница, като съобщи, че за 1,2 милиарда ерво повече храни и аграрни артикули са били изнесени през предходната година, в сравнение с са импортирани

Съветът на експертите е да се осведомяваме от лицензирани източници като Агенцията по сигурност на храните или Министерството на земеделието и храните.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР