Последните дни в енергийния сектор отново е актуална темата с

...
Последните дни в енергийния сектор отново е актуална темата с
Коментари Харесай

Скандал! Неработещият ТЕЦ Свищов иска да докопа държавни пари за студен резерв!

Последните дни в енергийния бранш още веднъж е настояща тематиката с търговете за леден запас, чиято цел е да подсигуряват енергийната сигурност на страната в моменти, когато е изправена пред компликации заради естествени бедствия, форсмажорни условия и повреди в оборудванията. Впечатление прави един от възможните участници в търга, а точно Топлоелектрическа централа Свищов, който предходната година бе изключен от „ конкуренцията “ заради липса на техническа подготвеност. Тази година Дружеството взе участие в тръжната процедура, само че забавният въпрос е за какво, по какъв начин и кой го е позволил?
ТЕЦ Свищов не работи от началото на 2016 година, а от към година не обезпечава и леден запас. Единствените, работещи хора там са от защитата на обекта.

Освен неналичието на какъвто и да било индустриален личен състав, различен главен проблем е и тоталното неспазване на националните и европейските екоизисквания. В ТЕЦ-а не са построени наложителните сероочистващи съоръжения, не се съблюдават и разпоредбите, отнасящи се до серните и азотни окиси. Съгласно Преходния народен проект след няколко месеца изтича срокът, в който Топлоелектрическа централа Свищов има право да работи без сероочистваща апаратура, а все още даже няма декларирани капиталови планове за създаване. За съпоставяне останалите предприятия, отдаващи мощ за леден запас, като Марица Изток-2, Топлоелектрическа централа Бобов Дол, Брикел имат такива уреди. Единствено Топлоелектрическа централа Русе сега започва построяването на сероочистка, като според условията това би трябвало да се случи до края на 2019г. Допускането на сходен участник е напълно в прорез с водените полемики на равнище Европейски съюз по отношение на дерогациите и преходния интервал за въвеждането на новите екоизисквания.
Любопитно е по какъв начин един неработещ Топлоелектрическа централа без никакъв личен състав е позволен в сходен търг и кой тъкмо го е разрешил?

Няма ли в България по-надеждни енергийни Дружества, които да разполагат с нужните ресурсна обезпеченост, личен състав и добре подготвени експерти?
Собствеността на Топлоелектрическа централа Свищов се свързва с лицето Борислав Лоринков. Други негови сдружения са Видахим и търговецът на ток „ Енерджи Маркет “ АД.

В края на 2015г. Топлоелектрическа централа Видахим бе затворен заради голямата си задлъжнялост и бе нарязан и продаден за скрап. В средата на 2016г. вицепремиерът Томислав Дончев оповести, че Видахим дължи 70млн.лв на Държавата. Според осведомени Лоринков е построил скица, в която са забъркани голям брой лица, измежду които синдици и ЧСИ, чиято цел е да се облаготелстват от банкрута. Възможно е сега да се прави същото и с Топлоелектрическа централа Свищов.
Любопитно е и че съществена част от приходите на „ Енерджи Маркет “ АД идват от държавни поръчки и постоянно се работи в консорциум с други известни българи.

Интересна е и свързаността на Лоринков с Георги Христозов, който бе в управлението на БЕХ и Мини Марица Изток. Освен това постоянно се приказва и за околните му връзки с Цветан Василев. По времето на Национална движение „Симеон Втори" Борислав Лоринков осъществя приватизацията на „ Видахим “ посредством своя приближен сътрудник Георги Христозов, чиято другарка Севдалина Димитрова е назначена за изпълнителен шеф.

През 2015г. името на Христозов бе забъркано в величествен скандал. Схемата била такава, че на свободния пазар на електрическа енергия бе основан неестествен недостиг и част от компаниите, измежду които „ Енерджи Маркет “ АД изкупували сила при съмнителни условия на преференциални цени. Останалите търговци били принудени да купуват недостигащата им сила от „ Енерджи Маркет “ АД на доста повишени цени.
Очевидно господин Лоринков благодарение на брилянтно построените си контакти е уредил и присъединяване на Топлоелектрическа централа Свищов в търга за леден запас.

Вероятно всички тези въпроси ще останат без отговор, а сдружения като упоменатите ще не престават по неведоми пътища да получават пари от страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР