Последните данни не са изненадващи, докога ще има рекорди зависи

...
Последните данни не са изненадващи, докога ще има рекорди зависи
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Реално на ден се заразяват по 9000 души 


„ Последните данни не са изненадващи, докога ще има върхове зависи от това, до каква степен ограниченията ще дадат резултат. През предходните 3 талази до десетина след налагането им започваше спад на случаите, а в този момент това не се следи “, разяснява математикът проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че действителната численост на новозаразените на ден е 9 000 души. По думите му близо 1/3 от случаите не се записват.

„ В момента 10 души заразяват 13, две седмици по този начин и здравната система гръмва. При 500 заболели на 100 000 души и 9 хиляди пациенти в болница по Националния проект би трябвало да се наложи народен локдаун. Сега 7 200 са пациентите в лечебни заведения. Но аз нямам доверие, че ще има локдаун преди изборите “, съобщи математикът.

Според него с въвеждането на „ зеления документ “ контактите сред хора няма да се понижат, а това е методът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи имунизацията.

„ 50% от хората са колебаещи дали да се имунизират, 25% са твърдо решени, че няма да го създадат. За да се бъдат уверени тези 1/4 от хората би трябвало твърда ръка “, уверен е математикът.

Според изчисленията му 2,7 млн. души (35%) имат някакви защитни сили против вируса. И е безапелационен, че сме надалеч от груповия имунитет, тъй като едвам 35% от българите имат някакъв имунитет, който обаче не е безконечен. Проф. Витанов очерта два разновидността за развиване на пандемията у нас – скептичен и оптимистичен.

„ Имаме наложени ограничения, само че няма необикновен резултат от тях, единият вид е да се задействат ограничения, които ще бъдат ефикасни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще стартират да понижават случаите постепенно и ще си изкараме хубава Коледа. Песимистичният вид е долината на рева – както във Англия – случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде много натоварена и ще изгърми “, предвижда проф. Николай Витанов.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР