Последната книга на Никола Гигов Изворче мило, незнайно, издадена посмъртно

...
Последната книга на Никола Гигов Изворче мило, незнайно, издадена посмъртно
Коментари Харесай

Последната книга на Никола Гигов Изворче мило, незнайно ще бъде представена в София

Последната книга на Никола Гигов " Изворче благо, неизвестно ", издадена посмъртно от брачната половинка му Елена Хайтова , ще бъде показана на следващия ден в София - от 18.00 часа в читалище " Николай Хайтов ". На идващия ден, 19-ти октомври, ще има среща с откриватели и съграждани на Никола Гигов от Западните околности, която ще се организира в залата на читалище " Славянска сказка " от 17.30 часа. Книгата към този момент е била представяна в Пловдвив, Казанлък, Стара Загора и Смолян. 
" Изворче благо неизвестно "   е 74-тата книга на поета и писателя Никола Гигов.  Тази своя книга той не дочака  - умря на 3 декември 2016 година, само че в нея той споделя с вълшебния си език по какъв начин извира бистрото изворче от национални думи, с цел да укрепи, т.е. да разшени литературната тирада и да й придаде живинка и пъргавост. А също по този начин да потвърди, че коренът, въпреки и бездънен, а от време на време и неизвестен, е съхранил огромно благосъстояние -  живото национално слово, описа пред " Хоризонт " Елена Хайтова, като добави: 

За тази книга Никола Гигов е събирал материал близо 50 години. Аз съм и очевидец, тъй като с него съм била по другите села, градове, само че най-много села и махалички, където се намират такива непокътнати български, изконни, остарели думи и зная всичко " открай докрай " -  по тази причина представям аз книгата сякаш  разтварям моето сърце.  Снимка

Който се допре до нея, усеща прохлада, живинка българска и се усеща още повече българин.  Книгата е събрала доста от думи, които са казани от самите възрастни хора - има притчи, написани с тези думи, има митове, има някои мистични неща, които демонстрират че родопските хора, родопчаните, възрастните хора стоят покрай небето, живеейки по високите махали, по високите села  - те се сродяват с небето и по този начин основават своите думи. 
Целия роман на Елена Хайтова за книгата  " Изворче благо, неизвестно " чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР