Посланиците на страните-членки в ЕС потвърдиха днес заключенията за разширяването

...
Посланиците на страните-членки в ЕС потвърдиха днес заключенията за разширяването
Коментари Харесай

Посланиците на ЕС приеха българските изисквания за погрешната интерпретация на историята за С. Македония

Посланиците на страните-членки в Европейски Съюз потвърдиха през днешния ден заключенията за разширението на Съюза в Западните Балкани, като включиха споменаване за "погрешната интерпретация на историята " и цялостното име на Република Северна Македония, както упорства България, а не съкратения му вид, заяви МИА от Брюксел.

Заключенията бяха замразени поради блокирането на преговорната рамка на Република Северна Македония от страна на България.

Посланиците са приели българските условия във връзка с "погрешната интерпретация на историята " и цялостната форма на името на Република Северна Македония.

Заключенията би трябвало да бъдат признати с писмена процедура през идващите един или два дни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера немското председателство на Съвета на Европейски Съюз предложи нов текст на заключенията, в който е включено българското искане.

Съветът напомня Преспанския контракт сред Република Северна Македония и Гърция и Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Северна Македония и България и акцентира смисъла на продължаващото им използване. Тези две съществени стъпки би трябвало да сложат финален завършек на всевъзможни искания, учредени на неправилна интерпретация на историята, се споделя в последната чернова на заключенията.

Според някои дипломати компромисът въпреки всичко е в интерес на Република Северна Македония, тъй като въпросното изречение не е в параграфа, отдаден на страната, а в преамбюла и по-конкретно в параграфа, в който се приказва за районното помиряване. Все отново обаче то се отнася директно до Република Северна Македония.

Освен това признат е и натискът на България за потребление на цялостната форма на името на страната. В черновата се употребява на всички места цялостното "Република Северна Македония ", до момента в който в по-ранни чернови се използваше "Северна Македония ".

Заключенията не разблокират преговорната рамка, доколкото България продължава да блокира приемането й, разяснява МИА.

Съветът ще разгласява заключенията публично евентуално към края на седмицата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР