Посланиците на Русия Елеонора Митрофанова и временно изпълняващият длъжността ръководител

...
Посланиците на Русия Елеонора Митрофанова и временно изпълняващият длъжността ръководител
Коментари Харесай

Официално! Няма да канят посланиците на Русия и Беларус на тържественото откриване на 48-то НС


Посланиците на Русия Елеонора Митрофанова и краткотрайно изпълняващият длъжността началник на задачата на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат канени на тържественото разкриване на 48-то Народно заседание.

 

За това се схванаха представители на парламентарните политически сили, които разискаха казуса на нарочна среща в Народното събрание.

 

Решението е било подкрепено от ГЕРБ, Демократична България, Политическа партия и Движение за права и свободи, а " Български напредък " са изразили близо до европейската позиция мнение. Категорично срещу са били от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", заяви след срещата Надежда Йорданова от Демократична България.

 

" Удовлетворени сме, че надви евроатлантическото болшинство при вземането на решението - че не следва да се канят посланиците на Русия и Беларус.Считаме, че това ще е вярното решение, което ще вземе администрацията, тъй като официално към момента нямаме право на заседателен глас, само че всички имаме право на политическа позиция, която показва и позицията на нашите гласоподаватели и в този смисъл администрацията на Народното събрание няма да изпрати покана за присъединяване в тържественото съвещание на Народното събрание на тези посланици. Ние като предан член сме наясно от коя страна би трябвало да бъдем. Ние избираме страната на Украйна и споделяме не на експанзията в Украйна, " съобщи Десислава Атанасова, която ще оглави парламентарната група на ГЕРБ. 

 

Атанасова съобщи, че България беше оповестена от Руската страна за неприятелска страна, само че не чака съществено утежняване на връзките сред двете страни.

" Считам, че България би трябвало да отбрани националния си интерес, а нейният народен интерес е да продължи да отстоява европейските полезности. Ние сме част от Европейския съюз и като заслужен и предан член сме наясно от коя страна би трябвало да бъдем в тази война. Ние избираме страната на Украйна и споделяме не на експанзията и войната ", сподели още тя.

 

„ Поканата на съветския дипломат Елеонора Митрофанова би политизирала ненужно обстановката, по тази причина подкрепихме тази наша позиция. Този път болшинството застана зад нея. Има и позиция на страните членки на Европейски Съюз и съобразявайки се с нея, администрацията ще насочи предложения към посланиците от корпуса ”, сподели Андрей Гюров от „ Продължаваме Промяната ”.

„ Решението и позицията на Движение за права и свободи са ясни, както постоянно, а точно - посланикът на Руската федерация да не бъде канен ”, изясни Станислав Анастасов от Движението.

„ Има дипломатически правила, които би трябвало да се съблюдават. Да оставим институциите да ги съблюдават. Обществото има надалеч по-големи проблеми, които би трябвало да решаваме като национални избраници. Мисля, че е малко рано да влизаме в какъвто и да е било политически пиар ”, е мнението на Георги Самандов от „ Български напредък ”.

 

" Има насоки от Европа да не се канят посланиците на Руската федерация и на Беларус. Говорим за деня, в който се открива българското Народно заседание, в който се канят посланиците на всички страни. Има протокол, който споделя изпращат ли се предложения до всички посланици, или не се изпращат ", разяснява Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

" Притеснен съм за господин Вежди Рашидов като най-възрастен депутат дали ще пристигна да открие събранието, защото той е на друга позиция, в случай че госпожа Митрофанова не участва. Това може би ще е идната изненада - дали ще пристъпим към идващия по възраст депутат ", разяснява още Свиленски.

 

Надежда Йорданова от Демократична България разясни, че няма наложителен лист за това кои посетители би трябвало и не би трябвало да бъдат канени на откриването на новия парламент, защото това е преценка на страната-домакин.

Йорданова добави, че Министерство на външните работи, което би трябвало да разпрати поканите, ще се съобрази с желанието на политическите партии.

" Русия е страна-агресор, която атакува суверенна страна и Българиая остро осъжда този акт. Искам да напомня, че още при започване на март ръководителят на Европейския парламент съобщи, че няма да се позволяват посланиците на Русия и Беларус, както и представители на тези две страни. В този случай България ще се държи почтено и ще съобщи своята позиция ", изясни още Йорданова.

 

Срещата в Народното събрание се организира по самодейност на " Демократична България ", които при започване на седмицата желаеха съветският дипломат да не бъде поканен на първото съвещание на новия парламент на 19 октомври. Срещу това тогава възразиха от " Възраждане ".

Вчера водачът на най-голямата политическа мощ в Народното събрание Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото съвещание, в случай че там е съветският дипломат Елеонора Митрофанова.

На влизане в постройката на Народното събрание през днешния ден Андрей Гюров от " Продължаваме Промяната " сподели пред публицисти, че са изразили своята позиция още на организационната среща за старта на Народното събрание при започване на седмицата. Нашето място е в залата, а не на Митрофанова, разяснява той.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи също сподели, че госпожа Митрофанова няма място на първото съвещание.

Георги Самандов от " Български напредък " уточни, че има протокол на външно министерство, който се съблюдава. Поканата не е лична, тя е до целия дипломатически корпус, тъй че поканен е целият дипломатически корпус, посочи той.

От " Българска социалистическа партия за България " оповестиха, че ще създадат изказване след срещата на политическите сили в Народното събрание. На влизане в постройката от " Възраждане " не разясниха още веднъж въпроса.

Вчера от пресцентъра на Народното събрание оповестиха за Българска телеграфна агенция, че към днешна дата няма изпратени предложения до формалните посетители за откриването на 48-ото Народно заседание. По процедура поканите се изпращат откакто указът на президента за привикване на първото съвещание се обнародва в " Държавен вестник ", а това се чака да ще стане в петък.

 

%Никакъв " протокол " не задължава Парламента да кани дипломатическия корпус на откриването. Това е напълно в преценката на самия Парламент. Има такава процедура в предишни легислатури, само че това не ангажира по никакъв метод всяко последващо Народно заседание ", написа във Facebook юристът Борислав Цеков.

Той акцентира, че изборът дали да кани всички посланици " от А до Я " или да селектира по избран аршин - да вземем за пример: единствено държави-членки на Европейски Съюз и НАТО; или да бъдат изключени страни, които са оповестили България за " неприятелска страна " (какъвто е казусът с Русия) - това е въпрос на суверенна преценка на Народно събрание, изцяло възможно е и не нарушава никакъв " протокол ", нито Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Важното е да има явен аршин и причини. Това е предмет на суверенна преценка на Народното събрание, което може да реши да даде избрани политически знаци и дипломатически сигнали посредством такава покана.

Въобще, въпросът е напълно политически и не може да бъде подменян с " протоколни " и механически съображения. Няма " протокол ", който да стои над Народното събрание, като политически конгрес на нацията.

 

" Според Виенската спогодба, изключителните и пълномощни посланици в страната на акредитация ТРЯБВА да се третират еднообразно, а когато се постанова да бъдат подреждани (на маса, в зала, на опашка за поздравяване на президента по някакъв мотив и пр.), си има старшинство съгласно датата и часа на връчване на акредитивните писма, съобщи Петър Воденски, някогашен дипломат.
Поканването на откриването на Народното събрание на България САМО на някои посланици и непоканването на други би било нарушаване на интернационалното право, уточни той

Казусът с (не)поканването на един дипломат на този церемониален миг (в случая съветския посланик) може елегантно да се реши, като не се канят изобщо дипломатически представители (по този метод ги третираме еднакво).

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР