Посланикът на Турция у нас е бил привикан на среща

...
Посланикът на Турция у нас е бил привикан на среща
Коментари Харесай

Външно привика турския посланик заради изказването на Ердоган

Посланикът на Турция у нас е бил привикан на среща в Министерството на външните работи по отношение на възобновяването на въпроса за проверка на Лозанския контракт от 1923 година. Това излиза наяве от формалната позиция на България по този въпрос.

В нея се споделя, че полемика по мирни контракти и съществуващи граници не е от изгода за интернационалната общественост и стабилността в района. От министерството показват, че по-рано през днешния ден в Министерство на външните работи този въпрос е бил разискван с посланика на Турция, който е бил осведомен с нашата публична позиция, както и че България се надява съседите ѝ да продължат по пътя на разговора, учреден на европейските полезности и правила в полза на мира и сигурността в района.

Република България постоянно се е придържала към правилата на интернационалното право, Устава на Организация на обединените нации и правилата на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 година, а всяка проверка на интернационалните контракти може да се извършава единствено по взаимно единодушие сред страните в сходство с международноправните правила, допълват от Министерство на външните работи.

Вчера, при посещениеото си в Гърция, Ердоган съобщи, че има потребност от преразглеждане на Лозанския контракт от 1923 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР