Посланикът на САЩ направи трето посещение при затворения журналист Евън Гершкович

...
Посланикът на Съединените щати в Русия повтори призива си за
Коментари Харесай

Посланикът на Съединените щати в Русия повтори призива си за освобождаване на журналиста Евън Гершкович след трето посещение при затворения репортер на Wall Street Journal .

Посланик Лин Трейси каза чрез говорител в понеделник, че 31-годишният Гершкович изглежда „в добро здраве“ въпреки близо четири месеца и половина в ареста.

„Отново Съединените щати призовават Руската федерация незабавно да освободи Евън Гершкович, както и да освободи неправомерно задържания гражданин на САЩ Пол Уилън“, каза говорителят.

Гершкович и Уилън, бивш американски морски пехотинец и експерт по корпоративна сигурност, са задържани по обвинения в шпионаж в две отделни дела. САЩ осъдиха обвиненията като нелегитимни и политически мотивирани и двамата мъже твърдяха, че са невинни.

Гершкович беше арестуван на 29 март, докато репортерства в руския град Екатеринбург близо до Уралските планини. Той е задържан в предварителния арест, след като съдът отхвърли жалбата за отмяна на ареста му през април.

От Студената война насам американски журналист не е бил арестуван по обвинения в шпионаж. Оттогава Трейси се срещна с Гершкович на 17 април и отново на 3 юли.

Американски служители по-рано протестираха, че им е бил отказан достъп до журналиста, който е задържан в скандалния московски затвор Лефортово. Не е определена дата за процеса му.

Междувременно Уелън беше арестуван през 2018 г. в московски хотел, след като се твърди, че е получил флаш устройство с разузнавателна информация, според прокурорите. В крайна сметка той беше осъден на 16 години затвор.

През 2022 г. администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че служители са направили „сериозно предложение“ да си върнат Уилън като част от размяната на затворници.

Но когато такъв обмен най-накрая се материализира през декември, той включва само освобождаването на Бритни Грийнър, американска баскетболна звезда, лишена от свобода за притежание на канабис. Нейната свобода дойде в замяна на освобождаването на руския търговец на оръжие Виктор Бут, известен като „търговецът на смърт“.

Това беше вторият път, когато размяната на затворници с Русия не включва Уилън.

През април 2022 г. САЩ смениха ветерана от морската пехота Тревър Рийд с Константин Ярошенко, руски пилот, осъден за контрабанда на кокаин. Рийд е излежал три години за предполагаемо нападение над полицай.

Докато САЩ продължават да преговарят за друга размяна на затворници, Уилън и семейството му изразиха загриженост, че той отново може да бъде оставен извън евентуална размяна.

„Страхът на Пол да не бъде изоставен за трети път очевидно беше осезаем в разговора му с родителите ни вчера“, каза брат му Дейвид Уелън пред Wall Street Journal през април.

Арестите на Уилън и Гершкович се случиха в период на повишено напрежение между САЩ и Русия, особено след пълномащабното нахлуване на последната в Украйна през февруари 2022 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР