Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на

...
Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на
Коментари Харесай

Без посланиците на Русия и Беларус на първото заседание на 48-ото НС 

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и краткотрайно ръководещият посолството на Беларус у нас Никита Лешуков няма да получат предложения за първото съвещание на 48-ото Народно заседание. Това стана ясно след 40-минутна среща на представителите на парламентарно показаните обединения, които се събраха   по самодейност на " Демократична България ", с цел да решат дали посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова да бъде поканена на откриването на Народното събрание на 19 октомври. 

В последните дни от ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и " Демократична България "  се оповестиха категорично против съветския дипломат Елеонора Митрофанова да участва на първото съвещание на Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши, че партията няма да влезе на първото съвещание на Народно събрание, в случай че Митрофанова участва. Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " пък разяснява: " Нашето място е в залата, а не нейното ". Според " Възраждане " тези дейности ще скапват връзките на България с Русия. От Българска социалистическа партия по-скоро резервираха неутралитет, а Движение за права и свободи не разясниха тематиката.  " Български напредък " пък дефинираха разногласието за наличието на Митрофанова като политическа пушилка. 

Ето каква беше и реакцията им през днешния ден след решението посланиците на Русия и Беларус да не участват на първото съвещание на 48-ото Народно заседание:

" Получихме поддръжка от " Продължаваме Промяната ", ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Възраждане "  и Българска социалистическа партия възразиха против това решение. От " Български напредък "  по-скоро демонстрираха мнение да се придържаме към общата европейска позиция ", сподели след слещата през днешния ден Надежда Йорданова от " Демократична България ".  

" Удовлетворени сме, че надви евроатлантическото болшинство при вземането на решението, че не следва да се канят посланиците на Русия и Беларус. Считаме, че това ще е вярното решение, което ще вземе администрацията ”, разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. 

" Поканата на съветския дипломат Елеонора Митрофанова би политизирала ненужно обстановката, по тази причина подкрепихме тази наша позиция. Този път болшинството застана зад нея. Има и позиция на страните членки на Европейски Съюз и съобразявайки се с нея, администрацията ще насочи предложения към посланиците от корпуса ", сподели Андрей Гюров от " Продължаваме Промяната ". 

" Позицията на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " е, че би трябвало да се съблюдава държавният протокол и всички посланици, в това число госпожа Митрофанова би трябвало да участват. И причините, които чухме горе, безусловно не дават отговор на никакви причини с това, че не би трябвало да бъде поканена. Включително беше показана позиция на непрекъснатия секретар на Министерство на външните работи. Учудващо за какво министърът на външните работи не го е подписал, а го пуснал през непрекъснатия секретар. Позиция, която стъпва на някакви насоки от Европейския съюз да не се канят посланиците освен на Руската федерация, а и на Беларус ", обясни  Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. 

" Нашата позиция е ясна. Няма място госпожа Митрофанова на съвещанието ", съобщи Хамид Хамид от Движение за права и свободи. 

" Още на срещата ние декларирахме, че има дипломатически протокол, който би трябвало да се съблюдава. Или се изпращат предложения до всички посланици, или на никого. Това е доста противников акт, който се насочва от страна на Народното събрание. Оттук насетне остава единствено да чакаме оповестяване на война. Да не се кани съветският дипломат е решение на американския ", изясни Костадин Костадинов от " Възраждане ”.

" Поканата не е лична, тя е до целия дипломатически корпус, тъй че поканен е целият дипломатически корпус ", уточни Георги Самандов от " Български напредък ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР