Посланикът на Република Турция твърди, че думите му са били

...
Посланикът на Република Турция твърди, че думите му са били
Коментари Харесай

Призивът на турския посланик за задължително изучаване на турски у нас бил разтълкуван погрешно

Посланикът на Република Турция твърди, че думите му са били неправилно интерпретирани от медиите, оповестяват от Министерството на външните работи. По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой бе извикан в Министерството на външните работи от шефа на Дирекция " Югоизточна Европа " Деян Катрачев, с цел да изясни изявлението си от 11 май 2019 година, в което приканва апропо българските управляващи да насърчат проучването на турски език като причина за увеличение на турските вложения в страната.
На посланика е обяснено, че изявлението му е политически недопустимо и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки. От Министерство на външните работи натъртват, че турските вложения в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв метод с проучването на турски език, а следва да се основават на икономическа логичност.
Турските вложители следва да се преценяват с формалния език в България и по-подходящо би било те да поддържат подготовката на фрагменти, владеещи български език. В същото време в България проучването на непознати езици е въпрос на свободен избор на всеки български жител, а изискванията за това са налице.
На срещата са изразени упованията на България турската страна да се придържа към фундаменталните правила, на които се базират двустранните връзки, а точно добросъседство, равнопоставеност, взаимно почитание и невмешателство във вътрешните работи.
Посланикът на Република Турция от своя страна съобщи, че думите му са били неправилно интерпретирани от медиите. Той е дал текста на своето изявление, обяснявайки, че не е отправял рекомендации за наложително проучване на турски език от страна на българските жители.
Посланик Улусой увери, че турската страна няма желание да се намесва по какъвто и да е метод във вътрешната политика на Република България, а в активността си той се управлява напълно от задачата да развива другарските и взаимноизгодни връзки с България.
Думите на посланика провокираха остри реакции, в това число и апели да напусне страната ни.
Това е втори сходен скандал за последните 2 месеца, откакто в края на март турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че Анкара се е намесила в редакциите на религиозния ни закон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР